První zmínka v obecní kronice je z roku 1238, kde se mluví o slovanské obci Chvalno. Zajímavých míst najdete v obci opravdu hodně. Za zmínku jistě stojí zdejší původně gotický farní kostel svatého Mikuláše ze 14. století, upravený barokně v roce 1762. Nebo rychta (Erbrichterei), která je v obecní kronice připomínána již v roce 1241. Současná Rychta z roku 1699 je přístupná veřejnosti. Najdete zde galerii výtvarných umění, zrcadlový labyrint či sklepní labyrint. Na bývalé faře můžete navštívit zajímavé retro muzeum. Návštěvníky velmi oblíbený je také přírodní koupací biotop pod místní rozhlednou.
Zdroj: www.uvalno.cz

Úvalno bylo v Moravskoslezském kraji vyhlášeno Vesnicí roku 2018. Porotu zaujalo originalitou a tvořivým přístupem k rozvoji. Jako první v kraji si pořídili biotopové koupaliště a zrcadlové bludiště. Vernisáže a koncerty na Rychtě lákají návštěvníky z velkých měst i z Polska. Požádali jsme starostu Úvalna Radka Šimka, aby svou obec představil - CELÝ ROZHOVOR S PRVNÍM MUŽEM RADNICE NAJDETE ZDE.

Z fary je Retromuzeum

Poslední úvalenský kněz Josef Vlček zesnul v roce 1996. Dnes fara slouží jako Retromuzeum.Poslední úvalenský kněz Josef Vlček zesnul v roce 1996. Dnes fara slouží jako Retromuzeum.Zdroj: Deník/František Kuba

Posledním úvalenským farářem byl Josef Vlček, který soužil mše také v nedalekém Býkově. Když v roce 1996 zesnul, budova fary zůstala prázdná.

Obec přišla s nápadem vystavit zde předměty, které nám připomínají dobu nedávno minulou. Tak se fara změnila na oblíbené Retro muzeum.

Kozí farma Úvalno je známá pod názvem Šťastné kozy. Chová je totiž rodina Kristýny Šťastné. Každý se může přesvědčit, že zvířata na farmě jsou opravdu šťastná.
Z paneláku ke zvířatům. Šťastné kozy v Úvalně chová Kristýna Šťastná

Fara má plno místností, které se přeměnily v kuchyň nebo koupelnu, jaké známe od našich babiček. Najdeme zde dětský pokoj s hračkami z padesátých let nebo třeba ve sváteční obývací pokoj.

Slavný rodák: Kurt Tepperwein

Když se řekne „slavný úvalenský rodák", každému se vybaví osvoboditel sedláků Hans Kulich (1823–1917). Zasvěcení si možná vzpomenou i na malíře Josefa Kinzela (1852–1925).

Zdroj: Youtube
 

O svém nejslavnějším žijícím rodákovi Kurtovi Tepperweinovi donedávna neměli v Úvalně ani potuchy. Stačí si do internetového vyhledavače zadat jméno Kurt Tepperwein, a vyskočí přes milion odkazů ve světových jazycích. Kurt Tepperwein, který se narodil v Úvalně roku 1932. Dnes je jeho domovem španělský ostrov Tenerife.

Zdroj: Youtube

Působí jako léčitel a pořádá po celém světě přednášky o příčinách nemocí. Je autorem víc než padesáti knih, z nichž přes dvě desítky byly přeloženy do češtiny. Protože v knihách uvádí jako svá rodiště Lobenstein, dlouho si nikdo neuvědomoval, že je to vlastně Úvalno. Záznam v matrice jasně potvrdil, že opravdu pochází z Úvalna. Dokonce i Tepperweinův rodný dům v Úvalně stále stojí.

V češtině vyšly Kurtovi Tepperweinovi knížky jako Pryč s kyselostí, Řeč orgánů, Cesta k vnitřní svobodě, Život s Anděly, Sebeléčba, Léčivá síla intuice, Nemoci vyčtené z tváře – Patofyziognomie, Moc a síla víry, Osm Himálajců, Duchovní zákony a řada další
Kurt Tepperwein: slavný rodák z Úvalna

Tip na výlet: K rozhledně Hanse Kudlicha

Vydejte se na procházku na vrch Strážiště, který se nachází asi kilometr severozápadně z centra obce a vede k němu modrá turistická značka. Najdete zde kamennou rozhlednu se dvěma vyhlídkovými plošinami, která nese název po zdejším významném rodákovi – Hansi Kudlichovi.

Rozhledna je vysoká dvaadvacet metrů a byla postavena v roce 1913. Po vystoupání 103 schodů se vám naskytnou výhledy na Hrubý Jeseník, východním směrem pak na Polsko a jihovýchodně na Opavsko.

Za pěkného počasí lze dohlédnout až na Beskydy. Aktuálně z důvodu vládních nařízení je sice rozhledna veřejnosti uzavřena, ale jakmile se otevře, určitě ji navštivte. Výhledy do krajiny stojí rozhodně za to.