Má zasněžená lehce zvlněná bílá krajina ležet ladem? Ne! Lyžaři zde objevují kouzlo snowkitingu. 

Krnovská fotografka Šárka Horáková
Výstava krnovské fotografky Šárky Horákové: stopy města

Tento nový adrenalinový zimní sport je vlastně lyžování s tažným drakem. Lyžař potřebuje najít zasněžené pláně, kde to dost a stabilně fouká. Vyznavači větrného lyžování ocení místa dobře dostupná od silnice, aby s lyžemi a s křídlem nemuseli šlapat moc daleko. Přesně takové místo našli u křižovatky nad Dětřichovem nad Bystřicí

Město Albrechtice, Zámek Linhartovy. Ilustrační foto.
Obec rozhádaných politiků nemá ani starostu, další pokus přijde ve čtvrtek

Začátečníci mohou využít běžné lyže nebo snowboard, ale už se vyrábí také speciální snowkiteboardy. Ti nejzkušenější v závěsu pod křídlem předvádí skoky dlouhé desítky metrů i extrémní akrobatické prvky vysoko nad zemí. Obrovským zážitkem je ale především rychlá jízda panenským sněhem po nekonečných bílých pláních.

VÍTR SEM LÁKÁ I ENERGETIKY

Lokalit, kde se dá snowkiting provozovat, v České republice není mnoho, protože do draka nesmí foukat ani moc, ani málo.

A navíc jich ubývá, protože pláně se stabilním větrem lákají nejen lyžaře, ale také energetiky. Kousek od Dětřichova nad Bystřicí v Horní Loděnici jeden z největších větrných parků provozuje Litevská chemička Achema Group. Další větrníky na rozhraní Moravskoslezského a Olomouckého kraje se točí například nad Norberčany a Starou Libavou. Větrná krajina láká investory, ale sílí i hlasy odpůrců větrné energetiky, kteří preferují zachování krajinného rázu Nízkého Jeseníku.

Například nedaleko v Jívové se připravuje stavba větrného parku už deset let.

„Všechny námitky byly vypořádané, i když ze strany odpůrců to bylo to samé pořád dokola. Stavební úřad rozhodl. Do toho přijde změna v zásadách územního rozvoje kraje a šmahem je vše pryč? Proto jsme se obrátili na soud,“ popsal aktuální situaci Jan Pewner, starosta Jívové, která již v roce 2006 podepsala s investorem smlouvu o spolupráci.

Nový bankomat v Ostružné
Na Červenohorském sedle funguje první bankomat