Pražský městský soud odmítl žalobu Ostravy na stát kvůli znečištěnému ovzduší s tím, že ji město podalo pozdě. V pátek na to upozornila ČTK.

Ministerstvo životního prostředí, které ve sporu zastupovalo Českou republiku, označilo rozhodnutí soudu za logické. Žalobu prý bralo spíše jako politický akt než jako relevantní spor. Město ale oponuje.

„Rozhodně se nejedná o politický akt. Prioritně nám jde o život lidí v Ostravě a v okolí. Neviděli jsme jinou cestu, jak se domoci zákonného stavu, proto jsme podali žalobu. V pondělí se poradíme s právníky, a domluvíme se na dalším postupu, protože životní prostředí v regionu a zejména stav ovzduší není pro stát prioritou," řekl resortní náměstek ostravského magistrátu Dalibor Madej.

Primátor Ostravy Petr Kajnar reagoval na zamítnutí žaloby ze sjezdu ČSSD.

„Ovzduší v našem kraji je špatné přes padesát let a podle mě je jedno, kdy žalobu podáváme. Znečištěné ovzduší se stále nezlepšilo, takže takovýto krok považuji pořád za aktuální. Soud by měl jednat, ne odmítat žalobu. Svůj boj město nevzdá," dodal Kajnar.

Žalobu odmítl

Soud se žalobou odmítl zabývat, protože ji Ostrava nepodala v zákonné časové lhůtě.

„Žaloba nebyla podána včas a zmeškání lhůty nelze prominout," uvedla mluvčí soudu Markéta Pucí. Soud tedy vůbec nezkoumal, zda žaloba byla, či nebyla důvodná.

Soud dospěl k závěru, že statutární město Ostrava se o údajně nezákonném zásahu dovědělo nejpozději 17. března 2009, kdy mu byla doručena analýza kvality ostravského ovzduší, kterou si zadal ostravský magistrát a kterou zpracoval Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě. V té době prý byly městu známy také protokoly o hodnocení kvality ovzduší v různých ostravských lokalitách.

Žalobce musí žalobu podat do dvou měsíců ode dne, kdy se dozvěděl o nezákonném zásahu. Ostrava však žalobu odeslala až 21. května 2010, tedy více než rok po vypršení zákonné lhůty.

Ovzduší nejen v Ostravě, ale v celém Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v zemi i Evropě. Špatné rozptylové podmínky jsou v regionu na podzim a hlavně v zimě

„Rozhodnutí městského soudu považujeme za logické a správné. Ministerstvo životního prostředí bere situaci v Moravskoslezském kraji z hlediska kvality ovzduší vážně, o čemž svědčí ministerské aktivity v tomto regionu, například program kotlíkové dotace, vyjednaná devadesátiprocentní podpora z evropských fondů pro opatření v místním průmyslu anebo i možnost zavedení nízkoemisních zón," uvedl mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Město může proti rozhodnutí soudu podat do dvou týdnů kasační stížnost, o které by rozhodoval Nejvyšší správní soud.

JAKUB MALCHÁREK
MARTIN PLEVA + ČTK