Hlavní protagonisté, kteří krach způsobili, si již dávno odpykali uložené tresty a nyní jsou na svobodě. Před spravedlností unikal pouze jediný člověk, a to sedmašedesátiletá Jiřina S. To již ale neplatí. Tento týden si vyslechla pravomocný verdikt. Soud jí za porušení povinnosti při správě cizího majetku vyměřil osmnáct měsíců žaláře.

Ostravské tramvaje Stadler nOVA si i letos nechaly narůst tři druhy knírů a vezou osvětu proti mužské rakovině!
Takové tramvaje s kníry budeme potkávat v Ostravě. Pojedou proti rakovině!

Obžaloba na vedení kampeličky a manažery dalších firem, kteří měli způsobit škodu v řádech stovek milionů korun, byla podána v roce 2004. V roce 2010 padly nepodmíněné tresty, jejichž konečnou podobu později upravil odvolací vrchní soud, a to od tří do sedmi let.
Jiřina S. před zahájením procesu vycestovala do zahraničí a již se nevrátila.

Jako uprchlá byla odsouzena ke třem rokům žaláře. Dokonce na ni byl vydán evropský zatykač. Zadržena byla předloni v Německu. Následoval převoz do České republiky. Po prostudování původního rozsudku využila svého práva, požádala o zrušení verdiktu a nové projednávání. V něm jí Krajský soud v Ostravě vloni v prosinci uložil dva roky a sedm měsíců vězení. Žena se proti verdiktu odvolala k Vrchnímu soudu v Olomouci, který tento týden Jiřině S. trest snížil na osmnáct měsíců. Obžalovaná „vydělala“ na novele trestního zákoníku.

Mírnější sazba

„Na základě odvolání paní obžalované jsme rozsudek v celém rozsahu zrušili. Ke zrušení původního rozsudku došlo z toho důvodu, že v mezidobí od vyhlášení rozsudku soudu prvního stupně do našeho rozhodnutí došlo ke změně právní úpravy trestního zákoníku tak, že byly zvýšené částky nutné k dosažení jednotlivých kategorií škod,“ uvedl mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik. Na základě této úpravy se Jiřina S. dostala do mírnější trestní sazby, a to v rozmezí od šesti měsíců do pěti let.

Radim Kučera na premiéře filmu Sigma Stoletá v Olomouci v září 2020
Za Vigantice s Barošem? Domluva pořád platí, hlásí Radim Kučera

Vrchní soud jí nakonec vyměřil osmnáct měsíců ve věznici s ostrahou. Do tohoto trestu se počítá doba strávená ve vazbě. Obhájkyně Jiřiny S. již dříve Deníku řekla, že se její klientka cítí nevinná. Prý ani nevěděla, že v případu zkrachovalé kampeličky padl rozsudek. Během přípravného řízení vypovídala a údajně předložila důkazy o své nevině, což považovala za zcela dostačující. Pak odjela z republiky. Podle obhájkyně se Jiřina S. v zahraničí neskrývala.

„Pracovala tam, na své doklady normálně cestovala po evropských zemích,“ řekla obhájkyně. Verdikt olomouckého vrchního soudu je pravomocný.

Státní zástupce Vít Legerský krátce předtím, než se dozvěděl, že soud všech dvanáct dohod o vině a trestu schválil.
Jak se uzavírala dohoda s Baníkovci prozradil pro Deník státní zástupce Legerský