Soudy v celém Česku stále častěji řeší případy lidí, kteří na internetu umísťují nenávistné rasové komentáře. Většinou se jedná o slovní útoky vůči Romům a menšinám.

Zločin, který v těchto dnech projednával Okresní soud v Ostravě, se tomuto schématu vymyká.

Obžalovaným byl Rom (21 let) z Ostravy. Vloni během internetové diskuse hanil český národ a prezidenta republiky. Nechyběly zmínky o upálení zaživa, vulgarismy a výhrůžky. Vzkaz plný gramatických chyb byl reakcí na ostrou internetovou debatu.

„Ku..i ceské postrilet vas do jednoho aj vase deti. Nejhorsi narod je ČR upalit vas za živa vi ku..i bile aj vašeho prezidenta nakopad mezi nohi toho zm..a,“ stálo mimo jiné v příspěvku.

Fanoušci Baníku Ostrava a Slezského FC Opava při derby. Ilustrační foto.
Baníkovské komando zatýkala speciální zásahová jednotka

Případem se po oznámení jednoho z čitatelů začala zabývat policie, pro kterou nebyl problém autora vypátrat. Ten se ke všemu přiznal.
Na svou omluvu uvedl, že se nechal unést vztekem, když v diskusním fóru četl nenávistné komentáře vůči Romům.

„Nechal jsem se strhnout,“ prohlásil. Prezidenta republiky hanil kvůli jeho projevu, který vyhodnotil jako nevhodný vůči Romům. Svým komentářem chtěl prý pouze vyjádřit svůj nesouhlasný názor. Jak zdůraznil, rozhodně nehodlal nikomu ublížit, ani k tomu nikoho nevybízel. Nad tím, co udělal, vyjádřil lítost.

Hrozily mu až tři roky vězení. Ostravský okresní soud nakonec rozhodl o uložení podmíněného šestiměsíčního trestu, který odložil na zkušební dvouletou lhůtu. Verdikt je pravomocný.

Zpěvák kapely Gipsy.cz Radoslav Banga a jeho manželka Veronika u soudu kvůli kauze nenávistných komentářů.
Muž na facebooku vyhrožoval romskému rapperovi z Gipsy.cz. Teď stojí před soudem

Před několika dny Okresní soud v Ostravě uzavřel jiný případ týkající se rasistických komentářů na sociálních sítích. Obžalovaný byl muž, který adresoval výhrůžky známému romskému rapperovi a zakladateli skupiny Gipsy.cz Radoslavu Bangovi. Ten při udílení cen Český slavík nesouhlasně zareagoval na vyhlášení skupiny Ortel. Odpovědí mu byly desítky nenávistných vyjádření. Jeden z příspěvků napsal i muž z Ostravy.

U soudu vyjádřil lítost, zpěvákovi zaslal omluvný dopis a jeho zmocněnkyni zaplatil pět tisíc korun, které Banga požadoval jako nemajetkovou újmu. Složil také osm tisíc korun na pomoc obětem trestných činů. I díky tomu soud jeho trestní stíhání podmíněně zastavil.