„V našem kraji to bývá nejčastěji v Beskydech, voda se ze studní ztrácí třeba lidem v Čeladné, Starých Hamrech nebo Ostravici, obdobné problémy nám hlásí ale i z Nízkého Jeseníku. Výjimečné nejsou ale ani případy z Ostravy a okolí,“ říká Rudolf Švidernoch z už zmíněné firmy. Podle něj je ale zájemců o vyvrtání studny tolik, že musejí na vyvrtání nové studny několik měsíců počkat.

Na trojnásobek až pětinásobek odhaduje nárůst zájemců o novou studnu ve srovnání s obdobím před pěti lety Michal Vojtásek z havířovské firmy VBV Geo. Podle něj někteří lidé ještě pořád po studnařích, aby jim prohloubili starou studnu, než aby si nechali vyvrtat novou. „Když jim vysvětlíme, že to pro ně bude nevýhodné nejen finančně, ale i s ohledem na zásobování vodou z dlouhodobého hlediska, tak se většina rozhodne pro novou studnu,“ doplnil Michal Vojtásek.

Jak dále uvedl, zájemce o novou vrtanou studnu hlubokou třicet metrů musí počítat s náklady v řádu desítek tisíc korun. „Samotné práce při vrtání studny zaberou dva až tři dny. Dříve ale byla čekací doba měsíc, teď už je zakázek tolik, že lidé musí na vyvrtání studny počkat třeba čtvrt roku, někdy i déle,“ dodal Michal Vojtásek.

V současnosti už musejí jít studny v údolních oblastech do hloubky minimálně 15 až 20 metrů, v podhůří hor pak ještě zhruba o pět metrů níže. „Pokud vrtáme studny na horách, tak už musíme jít do 25 metrů a ještě hlouběji. Existuje přímá úměra − čím větší nadmořská výška, tím větší pokles hladiny spodních vod. V horských oblastech je podzemní voda místy až o deset metrů níže, než bývala před deseti lety. V údolích a širších pánvích, třeba na Ostravsku, ten pokles sledujeme také, ale je daleko menší,“ dodal odborník z firmy Geo Trade Silezia. Cena vrtných prací se podle něj pohybuje mezi 2,5 až 4 tisíci korun za metr včetně geologických prací.

„Je třeba upozornit, že vrtání studny je zapotřebí provádět s největší obezřetností a určitě se vyplatí svěřit je odborníků. Tedy řemeslným studnařům, kteří mají dlouholeté zkušenosti, případně hydrogeologům. Když lidé kývnou na lacinější nabídku a nechají si vyhloubit studnu takzvaně na černo a bez papírů, k vodě se nedostanou a často jim zbydou jen oči pro pláč,“ upozorňuje Rudolf Švidernoch.

Ilegální obchod se zvířaty patří k nejvýnosnějším byznysům.
Zoo Ostrava spustila unikátní kampaň zaměřenou na ilegální obchod se zvířaty