„První trailové stezky v Beskydech vznikly před šesti lety právě v Bílé, tehdy se na nich podílel Kanaďan Erik Burgon, který je známý například svými projekty v Itálii a Francii. Nároky cyklistů se ale stále zvyšují, singletraily na Bílé už nevyhovovaly dnešnímu pojetí tratí. Díky renovaci jsou stezky pro horská kola modernější a dosahují evropské úrovně,“ uvedl Jan Krkoška, náměstek hejtmana kraje. Modernizovaný bikepark má nyní potenciál nalákat do Beskyd více turistů z regionu a dalších koutů republiky, ale i ze zahraničí.

Záchrana paraglidisty z buku v Krásné.
Hasiči s horskou službou zachraňovali v Beskydech paraglidistu

V půlce června byl nově otevřen zrenovovaný Refresh trail střední obtížnosti v délce 3 kilometry. Tato středně těžká trasa pro horská kola je charakteristická vysokými klopenými zatáčkami, velkými lavicemi a menšími skoky. Trail je ideální jak pro začátečníky, tak pokročilejší jezdce. Na konci tohoto trailu vede 400 metrů dlouhá spojovací trasa k lanovce.

Modernizován byl také Bear trail těžší obtížnosti v délce 2,1 kilometru. Stezka je určena zejména pro zkušenější jezdce na horských či celoodpružených kolech. Trail má freeridový charakter, jsou zde skoky, klopené zatáčky, kořenové a kamenné pasáže. Trať je svým profilem strmější než středně obtížná trasa Refresh.

Již dva roky díky dotaci z fondů EU přispívají elektrické autobusy veřejné dopravy průmyslovému Třinci ke zlepšení životního prostředí.
Snižování uhlíkové stopy. Elektrobusy v Třinci pomáhají ke zlepšení prostředí

„Startovacím místem pro oba traily je vrchol hory Zbojnická, na kterou mohou cyklisté vyjet čtyřsedačkovou lanovkou. Pokud si chtějí dát do těla, mohou si nahoru vyšlápnout po čtyřkilometrové asfaltové cestě,“ dodal náměstek.

Lanovka na vrchol trailů bude fungovat o prázdninách každý den od 9 do 17 hodin, výjezd lanovkou na vrchol stojí 80 korun.