„Vybrali jsme si k natáčení náš region, už z toho důvodu, jak bývá ve filmech prezentován. Řekli jsme si ale, že většina těchto filmů se dívá do minulosti, a tak jsme to chtěli udělat naopak – v čase budoucím,“ prozradil režisér filmu X Radek Lugsch.

Ve filmu se neobjevují jen výjevy z Karvinska, ale také pak známé „ostravské Hradčany“, jak se Dolní oblasti Vítkovic přezdívá.

„Většinou jsou vítkovické továrny představovány jako industriální památka, my je použili jako něco, co ještě funguje. Ve filmu plní funkci kryptodolu,“ popisuje Radek Lugsch atmosféru filmu.

„Z karvinských scenérií tam máme tržnici, která, myslím si, je dost jiná než celý zbytek Karviné,“ doplňuje.

V Karviné proběhl třetí ročník hudebního festivalu Lodičky Rocks!
OBRAZEM: Lodičky zažily rockový nářez

KAŽDÁ OSOBNOST JE JEDINEČNÁ

Myšlenka filmu je celá čistě autorská, vznikla samovolně v hlavách tvůrců.

„Je to umělecky zpracované téma, kdy jsme se nelimitovali fakty, tudíž je film fikcí, ale s dějovou linkou. Ta se týká jedinečnosti každé osobnosti. V tomto fiktivním budoucím světě se lidé dělí na jedničky a nuly – jedničky jsou ti lepší, nuly pak spodní vrstva společnosti.Je to v podstatě kastování. Naše hlavní protagonistka je jednička a nula zároveň, což se mnohým lidem u moci znelíbí…“ vysvětluje zápletku režisér filmu.

Myšlenka filmu spočívá v tom, že přestože nás tyto ´jedničky´ někdy utlačují, stojí za to stát si za tím, jací jsme,“ dodává mladý režisér.

Práce v podzemí černouhelné šachty. Ilustrační snímek.
Na brigádu v podzemí se přihlásilo 30 zájemců

JEDEME DÁL

Společně s kolegou, zvukařem Danielem Putzlacherem má nyní Radek Lugsch rozpracovaný projekt Nezapomeň, který se bude týkat zapomenutých hrdinů z druhé světové války. „Na základě některých příběhů chceme natočit pět krátkých filmů. Je to další projekt na další dva roky,“ říká Radek Lugsch a přiznává, že k volbě složitých témat jej vedou zkušenosti s lidmi, kteří mají co předávat dál.

A potom také vlastní životní zkušenosti. A to i přesto, že devatenáctiletý mladík je spíše stále ještě na startu svého života i možné budoucí kariéry u filmu.