„V dubnu má Alex narozeniny. Nevím, jak to jako rodiče zvládáme, ale jsme moc šťastní, že ho máme, že se směje a hraje si…“ líčí táta Petr Fojcik s tím, že problémy nastaly po předčasném narození syna. Z třinecké nemocnice hned do ostravské fakultní a poté do pražského IKEM operace srdce, plicní ventilace, sepse a pětiprocentní šance na přežití!

„Překonali jsme doslova šestiměsíční maraton, podepsali spoustu souhlasů s operacemi a nakonec máme Alexe doma. Sice neuvidí krásy světa, ale je vnímá hmatem či čichem,“ uvádí Fojcik starší a připomíná, že „chození po doktorech“ zdaleka nekončí. Chlapec je mentálně na úrovni ročního batolete; je v péči deseti ambulancí a potřebuje také spoustu rehabilitací.

NEUSTÁLÁ PÉČE

„Pečujeme o něho čtyřiadvacet hodin denně,“ říká maminka Jana. Ta si hledá práci, zatímco hlavní část starostí je na tátovi Petrovi a rodina ještě s pětiletou dcerkou Verunkou má peněz víceméně na vyžití. A proto se Janin bratranec Roman Zogada s kamarádem Honzou Durajem rozhodli pomoci: půjdou pěšky napříč Českem a získají prostředky na léčení Alexe!

„Vydají se z nejzápadnějšího místa v Aši do nejvýchodnější obce Bukovec. Čeká je asi 650 kilometrů, během nichž budou hovořit o našem chlapci a jeho životním příběhu,“ uvádí Fojcikovi. Do plánu na přechod republiky se dále zapojuje kromě svářeče v třineckých železárnách Zogady a příslušníka krajského policejního ředitelství Duraje rovněž jablunkovská Charita.

„Naším přáním je zaplatit Alexovi rehabilitace v ostravské Arkádě, hipoterapii v Bystřici nad Olší nebo lázně v Klimkovicích . Začíná se totiž motoricky horšit, zkracují se mu šlachy. Má bohužel i stavy úzkosti, agresivity, kdy se bije do hlavičky, epileptické i astmatické záchvaty…“ konstatují máma s tátou. Plán turistů-dobrodruhů je pro ně, jak dodávají, nadějí na pomoc.

1. května v 8.00
Tehdy svářeč Roman Zogada (26) s policista Jan Duraj (32) vyrazí z česko-německého pohraničí v Aši směrem na česko-slovenské pomezí v Bukovci. „Poneseme si všechno na zádech a půjdeme přes Karlovy Vary, Beroun, Jesenici, Říčany, Zásmuky, Čáslav, Chrudim, Litomyšl, Moravskou Třebovou, Mohelnici, Olomouc, Lipník nad Bečvou, Nový Jičín, Frýdek-Místek, Třinec, Jablunkov,“ tvrdí. Dovolenou si vzali na čtrnáct dnů, nicméně neskrývají přání zvládnout přechod Česka rychleji.

31 324 malovaných velikonočních vajíček zavěsili na ořech v zahradě MŠ Požární v ostravských Heřmanicích.
Heřmanice drží nový český rekord! Díky 31 324 kraslicím na jediném stromě