Piloti opustili pražské letiště 17. května 1938, po 4340 km a necelých 27 hodinách v kokpitu dosedli na letiště v súdánském Chartúmu a vytvořili tak světový rekord v délce letu.

Na počest tohoto výročí se v prostorách letiště Leoše Janáčka v Ostravě uskuteční zítra celodenní akce s podtitulem Tatra & Vagonka, kde bude prezentováno i zmíněné letadlo, do jehož kokpitu se návštěvníci budou moct usadit.

Fenomenální show a deseti tisíce diváků rozprostřených v okolí Hlučínského jezera. Taková je realita Hlučína během festivalů ohňostrojů.
Nebe nad Hlučínem rozzáří ohňostroje

Zpřístupněn bude i letištní hangár, kde vznikne expozice tatrovky, která předvede své nejnovější nákladní vozy, k vidění budou i odkazy minulosti veteráni osobních automobilů této značky.

Vagonka bude zastoupena jejími nástupnickými firmami, které ve Studénce po jejím rozpadu vznikly a nadále vyrábějí produkty pro železniční průmysl.

Letadlo Tatra T.101 na letišti Leoše Janáčka.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

V rámci akce ČD Nostalgie budou v tento den jezdit speciální historické vozy a vozové jednotky vyrobené ve Vagonce nebo v kopřivnické Tatře.

„Toto výročí chceme pojmout jako oslavu práce našich předků. Rádi bychom na akci, kterou jsme nazvali Technické dědictví a na kterou je vstup zdarma, ukázali nejen, co vyrobili naši předchůdci, ale i to, jak je jejich odkaz rozvíjen,“ přibližuje projekt ředitelka organizace SAK Studénka Hana Maiwaelderová.

Dopravní nehoda s následkem smrti v městské části Poruba, na tzv. přechodě smrti, 29. července 2018 v Ostravě.
Při prázdninových dopravních nehodách se umíralo častěji než vloni