„Horší jako vojna,“ říká Terezia prozrazující slovenským výrazem pro válku svůj původ. Je ji jednaosmdesát let, stejně jako nemocnému, na lůžko upoutanému manželovi Milanovi. O kterého se stará – což také představuje od loňského jara její hlavní a kvůli koronaviru prakticky jedinou aktivitu.

„Báli jsme se a bránili tomu všelijak, i do obchodu jsem vyrážela už z domova v gumových rukavicích,“ konstatuje seniorka. Příbuzní k nim s výjimkou dcery Dáši a vnučky Jany prakticky raději nechodí, dokonce nákupy jim odkládají přede dveřmi. V létě se situace lepší a rodina se potkává na zahrádce.

Je možné cestovat časem? Vědci zkouší nové a nové výzkumy.
Vědec přišel na to, jak cestovat časem. Výzkum jeho slova potvrdil

„A stejně jsme neunikli, akorát nevíme, od koho to bylo,“ vzpomíná Terezia na jeden z podzimních týdnů. V neděli je jí zle a v pondělí hůře, ve středu jim doma zdravotníci v ochranných oděvech dělají testy, které vycházejí pozitivní. Pravidelně k nim docházející dcera dostává čínskou nákazu až od nich.

„Venku jsem pak nebyla pomalu čtvrt roku, je mi pořád slabě,“ líčí seniorka opouštějící panelák jen při vynášení odpadkového koše. První únorový týden se „mezi lidi“ každopádně už dostane, vyrazí v doprovodu vnučky právě na očkování proti koronaviru. Zdravotní ústav Ostrava potvrzuje datum i čas.

Obvod nabízí seniorům pomoc
Radnice nejlidnatějšího městského obvodu Ostrava-Jih, kde žije i paní Terezie s panem Milanem, si je možných problémů seniorů s registracemi na očkování proti koronaviru vědoma. „Nabízíme jim pomoc,“ oznamuje její mluvčí Gabriela Gödelová. Lidé z Bělského Lesa, Dubiny, Hrabůvky, Výškovic či Zábřehu starší osmdesáti let kvůli tomu mohou v pracovní dny od 8 do 15 hodin volat na čísla 731 472 996 (Linka pro osamělé seniory) či 734 306 408 (Senior Point).

„Sama bych si to nezařídila, wi-fi ani chytrý telefon nemáme,“ tvrdí Terezia s tím, že nejprve nechce o očkování ani slyšet. Až příbuzní jí odmítavé názory rozmlouvají. Načež vnučka Jana tráví půldruhé hodiny před počítačem při zařizování registrace a padá při tom prý z její strany spousta neslušných slov!

V areálu Vítkovice Steel probíhá demolice uzavřené ocelárny, 26. ledna 2021 v Ostravě.
Znamení doby? Ocelárna v Ostravě-Vítkovicích jde k zemi a do šrotu

„Božka, švagrová, nechtěla jít ani nahoru a sousedka před dcerou rychle zavírala dveře,“ popisuje seniorka reakce na koronavirus ve svém okolí. Stýská si také, že moc nebývá s pravnukem Maxíkem, kdepak ho zase vyzvedávat ve školce… Očkování podle ní může nesnesitelnou situaci změnit k lepšímu.

„Ale co manžel? Kdo přijde k ležákovi až domů a naočkuje jeho?“ zoufá si Terezia. Přesvědčená, že po druhé dávce očkovací látky pro oba by se život mohl alespoň částečně vracet k normálu. Sice není žádnou konspirátorkou, nicméně doplňuje, že koronavirus tu neřádí jen tak náhodou a sám od sebe.

Pomoc při registraci na očkování zařídila vnučka Jana, senioři on-line moc nejsou.Zdroj: Deník / Radek Luksza

Pacienti doma mají (zatím) smůlu…

…což Sdružení praktických lékařů ČR s odvoláním na Ministerstvo zdravotnictví ČR vysvětluje „logistickými“ důvody. Platí to pro nyní dostupné vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna. „Ty bohužel nejsou vhodné pro očkování osob v domácím prostředí,“ vzkazuje MUDr. Jana Uhrová.

Zainteresovaní odborníci imobilním pacientům, kteří se nemohou dostavit do očkovacích míst, doporučují počkat, až se objeví látky méně náchylné ke znehodnocení při jejich skladování i transportu mimo stav hlubokého zmrazení (tedy Johnson&Johson a AstraZeneca). V případě „ležáků“ je každopádně třeba domluvit se z jejich praktickými, obvodními lékaři. Ti jsou sice připraveni na očkování, ale nemají čím. „V současné době jsou všechny žádosti na dodání vakcín do ordinací odmítány, zásobovány jsou zatím jen vakcinační centra,“ dodává Uhrová za Sdružení praktických lékařů ČR.