Šanci zvítězit měly výrobky malých nebo středních podniků, které jsou vyrobeny v našem kraji z regionálních surovin. Mezi 19 oceněnými výrobky jsou také dva produkty z našeho okresu: Úvalenská tlačenka a Jesenický bochník, které získaly Cenu hejtmana MSK. Tlačenka v kategorii Masné výrobky a Jesenický bochník v kategorii Sýry včetně tvarohu.

„V současné době stále více lidem není jedno, co jedí, a zaměřují se na zdravé a kvalitní potraviny, což je jednoznačně pozitivní trend. Soutěž o kvalitní regionální potraviny usnadní zákazníkům orientaci na trhu, ale pomůže také lokálním výrobcům potravin, pěstitelům a chovatelům v našem kraji,“ komentovala soutěž Jarmila Uvírová, náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro životní prostředí a zemědělství. Úvalenská tlačenka je produktem firmy Maso V+W, Jesenický bochník sýr z kravského mléka zrající tři měsíce vyrábí rodinná farma U Stromovouse ve Staré Vodě.

„Na ocenění mě upozornil jeden náš zákazník, který o tom věděl dokonce dřív než já. Mám radost, že jsme vyhráli, nicméně není to naše první ocenění. Minulý rok se několik našich sýrů umístilo na národní soutěži Festival sýrů v Mikulově,“ pochlubil se Stanislav Zámečník z Farmy u Stromovouse.

A kde je možné tyto sýry koupit? „Nechceme, aby se naše sýry prodávaly v obchodech, ani nejezdíme na trhy. Máme totiž filozofii, že lidé by měli poznat svého farmáře. V obchodě by se stal z našeho výrobku jen anonymní produkt. Tady na farmě nás mohou poznat a podívat se na naše zvířata, jak je chováme a jak žijí,“ odpověděl farmář.

Ceny si ocenění výrobci slavnostně převezmou v září na veletrhu Život v zahradě. Poté budou moci po dobu čtyř let užívat značku Regionální potravina na obalech svého výrobku. „Pokud mi přijde pozvánka, slavnostního předávání se určitě zúčastním,“ uzavřel Stanislav Zámečník.

GABRIELA MATHIASOVÁ, PETRA HANUSOVÁ