Jednomotorový dvoumístný proudový letoun naváže na legendární stroj Aero L-39 Albatros. Divákům se představil na statické ukázce i s podvěšenými zbraňovými systémy. „Letoun L-39NG symbolizuje budoucnost českého leteckého průmyslu,“ řekl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, která Dny NATO organizuje. L-39NG bude sloužit jako cvičný podzvukový letoun i jako lehký bitevník.

Společnost Aero Vodochody má už povolení k zahájení letových zkoušek. Typový certifikát pro cvičnou verzi by měl letoun získat příští rok na podzim. „Program L-39NG běží podle plánu. Jsem přesvědčený, že dosáhneme cíle získat typovou certifikaci pro konfiguraci pokročilého cvičného letounu ve třetím čtvrtletí roku 2020 a jeho vyzbrojené verze ve třetím čtvrtletí roku 2021,“ uvedl prezident Aera Vodochody Dieter John.

Ministr obrany Lubomír Metnar řekl, že s letadly se počítá pro výcvik pilotů české armády. „Zpočátku se počítá se čtyřmi kusy. Pracuje se na modelu kontraktu. Byl bych rád, kdybychom to stihli ještě v letošním roce. Je to mojí ambicí, protože samozřejmě nám končí životnost stávajících výcvikových letadel a chtěl bych, aby byly nahrazeny těmito novými letadly,“ řekl ministr Metnar.

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR, 21. září 2019 na letišti v Mošnově.
Dny NATO mají za sebou první den