Turistická oblast Jeseníků zřejmě láká mnohem více návštěvníků, než ukazovaly dosavadní údaje. Vyplývá to z analýzy, kterou si nechalo vypracovat Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. Počet lidí, kteří vloni region Jeseníků navštívili, jde do milionů.

„Návštěvnost byla zjišťována za rok 2018 podle zbytkových dat mobilních operátorů v celých Jeseníkách napříč kraji. Čísla jsou výsledkem velmi precizních analýz. Autoři studie vycházejí z dat jednoho operátora, ale pomocí propočtů dokáží poměrně přesně určit celkové počty,“ objasnil způsob výzkumu ředitel Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Tomáš Rak.

Koupaliště v Krnově - Ilustrační foto.
Tobogán opět v provozu

Analýza ukázala, že jen v okresech Jeseník a Šumperk se loni pohybovalo 1,1 milionu vícedenních návštěvníků. Český statistický úřad zjišťuje počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních, což je srovnatelný parametr.

Pokud bychom započítali i vícedenní návštěvníky okresů Bruntál a Králicka, i všechny lidi, kteří na celé území přijeli na jednodenní výlet, činí jejich počet ohromujících 5,2 milionu osob.

Kůrovcové lesy v Jeseníkách.
Nezasahujte proti kůrovci v rezervaci, žádají ekologové

Rozdíl mezi daty statistiků a výsledky analýzy je zjevný. „Analýzu musíme prostudovat. Jsou to tak rozdílná čísla, že bych z nich ještě nedělal závěr. Musíme porovnat, odkud statistický úřad data bere,“ poznamenal Tomáš Rak.

Právě metodika statistiků zjevný rozdíl vysvětluje. Český statistický úřad započítává hosty těch ubytovacích zařízení, která mají minimálně pět pokojů a zároveň nejméně deset lůžek. Menší penzionky a apartmány, kterých je v Jeseníkách nepřeberný počet, tak z jeho údajů vypadávají.

Díky analýze Sdružení cestovního ruchu ví, kolik lidí a z jakých zahraničních zemí či z krajů Česka v které dny do Jeseníků přijelo. Z dat například vyplývá, že Šumpersko navštěvují více Němci, Jesenicko zase Poláci. Bude tak možné lépe využít peníze, které jdou na propagaci Jeseníků.

Zde pracují Dobří andělé.
Dobří andělé pomáhají i na Bruntálsku

Z analýzy navíc vyplývá, že návštěvníci v turistické oblasti Jeseníků jen za loňský rok spotřebovali zhruba osm až deset miliard korun. Přínos pro veřejné rozpočty činil odhadem 3,2 až čtyři miliardy. Celý sektor turismu vytvořil v přepočtu 8400 až 9900 plných pracovních úvazků. „Na základě analýz lze konstatovat, že turistická oblast Jeseníky má značný vliv na rozvoj turismu v České republice a disponuje významným rozvojovým potenciálem,“ tvrdí autoři studie.