Je tomu tak doopravdy? Proto je tady naše malá sonda. Jak tedy dodržují životosprávu herci, tanečníci či operní a muzikáloví pěvci dnes, kteří působí v moravskoslezské metropoli?

„Dříve, když jsem ještě zpívala v operetním sboru, tak jsem klidně před začátkem představení vypila pivo či dvojku vína a po jeho skončení stačila ještě zaskočit do divadelního klubu a dala si ještě něco navrch… Ale od té doby, co zpívám sólové role, mám samozřejmě větší zodpovědnost a pivko si dám spíše až ‚po výkonu‘… V posledních týdnech ale více abstinuji, blíží se jaro, léta přibývají, tak se chci dát dohromady, abych byla v co nejlepší kondici,“ uvedla Hana Fialová, sólistka souboru opereta/ muzikál Národního divadla moravskoslezského (NDM), nositelka prestižní Ceny Thálie.

SPORTOVCEM PROTI SVÉ VŮLI

„Dávám si všechno, co mi chutná, pivo, víno, ale i panáka, samozřejmě, až po představení a lhal bych, kdybych tvrdil, že v divadelním klubu nebo v nějaké ostravské hospůdce občas nezapařím. Ale vzhledem k tomu, že mám malé děti, tak se musím držet v kondici. Stal jsem se tak trochu sportovcem proti své vůli…,“ sdělil nám známý ostravský činoherec, ale také režisér Tomáš Jirman, který působí v NDM.

Historicky první odchované mládě damana pralesního přišlo na svět v ostravské zoologické zahradě.
Mládě damana – další unikát ostravské ZOO

„Nikdy bych nemohla pít alkohol ještě předtím, než jdu zpívat na jeviště.

Mohl by se z toho stát návyk. A také nikdy nejím oříšky, což je v mém případě nepřítel číslo dvě. Rozhodně ale nejsem absolutní abstinent. Nepohrdnu kvalitním vínem či dobře upraveným kuřátkem se zeleninou. Nedržím dietu, ale občas se hlídám,“ svěřila se Deníku dlouholetá sólistka ostravské opery Eva Dřízgová-Jirušová, dvojnásobná držitelka Ceny Thálie.

DOBRÝ METABOLISMUS

O tanečnicích i tanečníkách je známo, že mají většinou dobrý metabolismus a obrovský výdej energie. A baletka, když má volno, tak si může dát klidně vepřo, knedlo, zelo a zapít to půl litrem piva.

Maketa mořského koníka vysoká tři a půl metru. Použitý materiál: PET lahve, papír, dřevo a kusy látek z kostýmů a rekvizit ostravských divadel.
OBRAZEM: Inspirace z Ostravy, jak kreativně naložit s nepotřebným materiálem

„Období, kdy jsem chodila poměrně často na pivo, už mám za sebou. Ani se nijak nepřejídám. Jsem šťastná, když přijdu z divadla domů, osprchuji se, dám si nějaké lehčí jídlo a dobře se vyspím,“ řekla nám Barbora Šulcová, sólistka baletu NDM, která je v užší nominaci na Cenu Thálie 2017.

A kam chodí ostravští divadelníci si trochu povyrazit? Je to různé. Potkáte je v pivnici U Rady, stejně jako v absintovém klubu Les, Radioclubu, ve Vinném sklepě U Mostu, ale i jinde. A nutno přiznat, že si radostí života dovedou často řádně užívat. Ne každý to však na sebe prozradí…

Letoun ATR 42
ČSA posílí linku Praha–Ostrava. Spoje budou létat až čtyřikrát denně