VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Úroda ovoce je bídná, shodují se zahrádkáři

Bídná, mizerná nebo dokonce žádná. Těmito slovy nejčastěji ostravští zahrádkáři popisují letošní úrodu ovoce.

3.8.2017
SDÍLEJ:

Rajčata se letos urodila pěkná, ukazuje na své zahrádce René Čeladinov. Foto: Deník/Pavel Sonnek

„Jablka pomrzla, švestky a ryngle také, broskví jsem letos sklidil sedm,“ krčí bezradně rameny jeden ze zahrádkářů v kolonii v Ostravě-Výškovicích. Podobně odpovídají i další oslovení zahrádkáři ve Výškovicích. „Úroda ovoce je slabá, letos zaúřadovaly ty jarní mrazy. Platí to pro jablka, švestky i další druhy ovoce. Takže nejlépe snad vypadá kiwi. U zeleniny, a to je také trochu paradox, pěkně narostly melouny. Rajčata také vypadají slušně. Hodně kolegů zahrádkářů si ale stěžuje, že jim letos zplesnivěl česnek,“ říká René Čeladinov.

A přestože je těsně před polednem a teploměr už šplhá k třiceti stupňům, po krátkém povídání pilně pokračuje v práci na své zahrádce. „Zahrada, to je robota. Člověka to musí bavit a přinášet mu to radost,“ dodává usměvavý chlapík..
Podobně hodnotí letošní úrodu ovoce Milan Vaněk. „Peckoviny na jaře pomrzly. To samé platí pro jablka. Zelenina vypadá lépe. Rajčata jsou výborná. Sázím každý rok tak stovku keříků. Když je dobrý rok, tak mám úrodu kolem 170 kilo. Jednou jsem dokonce nasbíral 300 kilo. Zažil jsem ale i rok, kdy plíseň zdecimovala úrodu a nasbíral jsem dvě kila rajčat,“ dodává Milan Vaněk. A na rozloučenou dodává, že letos dobře narostly i cukiny a dýně.

Letos bez ořechů

Už zhruba dva měsíce zahrádkáři vědí, že minimální nebo vůbec žádná bude úroda u ořechů. „Z našeho stromu na zahradě jsme měli každý rok minimálně sedm až osm kilo vlašských ořechů. Včera jsem strom prohlížel a nenašel jsem ani jeden. Dva ořechy ležely na zemi, spadly dříve, než stačily dozrát,“ řekl Deníku zahrádkář ze Slezské Ostravy.

Předseda základní organizace Českého zahrádkářského svazu (ČZS) v Ostravě-Zábřehu František Hovorka uvedl, že úroda peckovin i jablek je letos slabá. „Celkem se letos dařilo angreštu. Bída jsou ořechy. Potřeboval jsem je na přípravu ořechovice, ale nikomu se neurodily. Zelenině se daří trošku lépe, mrkev se snad urodí. Trochu mám obavy, že brambory už chytají plíseň. Naopak celkem dobře vypadají rajčata,“ dodal František Hovorka.

Rybíz, maliny i angrešt ozobávají kosi a špačci

Ivan Dvořák z pěstitelské poradny ČZS vysvětlil, že kromě jarních mrazů, které poškodily peckoviny, se na letošní slabé úrodě ovoce podílí i sucho. „Sucho trvalo hodně dlouho a na úrodě jablek se výrazně podepíše. V takových podmínkách se daří škůdci obaleči jablečnému. Letos se stačila vylíhnout i nová generace tohoto škůdce a ta od července napadá plody a v následujících týdnech v tom bude pokračovat,“ poznamenal Ivan Dvořák.

Upozornil také na další fakt, který se podepsal na slabé úrodě ovoce. „Kvůli suchu hledají například kosi a špačci jen obtížně potravu a jako ideální zdroj se jim nabízí například rybíz, maliny či angrešt. Takže je ozobávají a pěstitel se nestačí divit, kam se mu poděla úroda,“ dodal dále Ivan Dvořák.

Zároveň ale doplnil, že v případě některých druhů zeleniny, například brokolice, rajčata či okurky, je letos úroda velice dobrá. „To pak člověku dává důvod, aby na té své zahradě byl a věnoval se jí,“ dodal Ivan Dvořák.


Autor: Břetislav Lapisz

3.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 16 000 Kč Manipulační dělníci ve výrobě OPERÁTOR /-KA NA BALÍCÍ LINCE. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: KO: Jedličková Kamila Mgr., tel.: 702 197 409. Možno přijít pouze v úterý nebo ve čtvrtky osobně na adresu: Jateční 23a, Opava, ale předem si domluvte schůzku s paní Jedličkovou., Spolehlivost, pracovitost, rychlost a pečlivost při práci. Pracovní doba: ranní 5:30 - 13:45, odpolední 13:45 - 22:00 hod.; pracoviště Opava, nástup ihned, dohodou., Požadavky: SOU vzdělání výhodou, znalost práce na PC výhodou. , Náplň práce: jednoduchá práce na balící lince v potravinářské výrobě, vážení a etiketování masných výrobků., Práce v chladném prostředí.. Pracoviště: Bivoj a.s., Jateční, č.p. 2884, 746 01 Opava 1. Informace: Kamila Jedličková, +420 702 197 409. Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 120 Kč Svářeči SVÁŘEČ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Gřešek Tomáš Ing., tel.: 607 090 911, e-mail: gresek.tomas@seznam.cz, SOU strojírenského směru, při vyučení mimo obor praxe 3 roky, pracoviště Hradec nad Moravicí, nástup ihned.. Pracoviště: Ing. tomáš gřešek, pracoviště, Žižkova, č.p. 511, 747 41 Hradec nad Moravicí. Informace: Tomáš Gřešek, +420 607 090 911. Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 95 Kč Vedoucí pracovních týmů v prodejnách ZÁSTUPCE, ZÁSTUPKYNĚ VEDOUCÍ PRODEJNY. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 95 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Bc. Gabriela Schönová , tel. 553 697 309. Životopis se souhlasem užívání osobních údajů pro pracovně právní účely zasílejte na e-mail: schonova@odtempo.cz nebo na adresu: Horní nám. 104/1, město, 746 01 Opava, vyučen, dvousměnný provoz, do funkce zaučíme, praxe v oboru výhodou, nástup možný ihned, případně dle dohody, mzda 95 Kč/hod.. Pracoviště: Tempo, obchodní družstvo - prodejna větřkovice, 747 43 Větřkovice u Vítkova. Informace: Gabriela Schönová, +420 553 697 309. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 25 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) KUCHAŘ/-KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: *KO: Konopková Veronika, tel.: 733 762 736, e-mail: vkonopkova@gastro-opava.cz. Životopis zasílejte na uvedenou emailovou adresu., SOU v oboru, praxe a zkušenost s výdejem jídel podmínkou, pracovitost, zodpovědnost, loajalita, dobrý přístup k práci. , Pracoviště Opava, OC Breda & Weinstein, Restaurace Ka-Varna, Nová Sladovna nebo jídelna u Babičky, turnusové služby - krátký/dlouhý týden, nástup možný ihned.. Pracoviště: Gastronomie opava, s.r.o. - oc breda&weinstein, U Fortny, č.p. 49, 746 01 Opava 1. Informace: Veronika Konopková, +420 733 762 736.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zvrhlík osahával ženě prsa, pak měl onanovat u obchodu

Ilustrační foto.

V Orlové už radiátory hřejí, jinde se začne topit asi zítra

Instruktor Krav Magy Daniel Read Glos: Zaměřujeme se na obranu proti zbraním

Slovní spojení Krav Maga pochází z hebrejštiny a v překladu znamená boj zblízka. Pokud ho ovládáte, je dost pravděpodobné, že si dokážete poradit i s drsnými situacemi přímo na ulici. Například, když vás někdo bude ohrožovat nožem.

Řidič trolejbusu si vzal pasažérku

Nevšední svatební obřad proběhl během uplynulého víkendu v Opavě.

Praděd pod sněhem. Vrchol Jeseníků zbělal jak uprostřed zimy

FOTOGALERIE / Na Pradědu panuje pravá zima. Do úterního rána tam nasněžilo do 10 centimetrů sněhu.

Tomáš Smola: Na šanci jsem si musel počkat

Dostal novou chuť do fotbalu. Opavský útočník Tomáš Smola očividně pookřál. Proti Teplicím vstřelil první gól, započal cestu za třemi body. Na Stínadlech se před lety snažil prosadit, nevyšlo mu to.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT