Lidé z cirkusů jsou proti a chtějí vést další odbornou diskusi. Tvrdí, že zvířata dnes v českých cirkusech netrpí.

„Nejlepší je přijít se podívat na vlastní oči. Tréninky jsou otevřeny pro veřejnost. Pokud má někdo zájem, ať se ozve. Je těžké přesvědčovat někoho, kdo má nastudována videa z Ruska nebo třeba z Číny. Realita v českých cirkusech je úplně jiná. Drezura je nenásilná, probíhá formou hry, zvířata nijak nestresuje,“ odpověděl Deníku na dané téma ředitel Cirkusu Humberto Hynek Navrátil. „Ministerstvo zemědělství se rozhodlo pro zákaz drezury zvířat v cirkusech s ohledem na prioritu ochrany zvířat. Na rozdíl od hospodářského využití zvířat jsou zvířata v cirkusech využívána pouze pro lidské pobavení,“ zaznělo pak naopak v tiskové zprávě, kterou před několika dny vydalo samo ministerstvo.

NĚKDE UŽ PLATÍ ZÁKAZ

Drezura zvířat v cirkusech je dnes již v některých evropských zemích zcela zakázána, debata na toto téma probíhá třeba také v sousedním Polsku. Jinde zase podle informací z českého cirkusového prostředí uvažují o zmírnění původních ultimátních zákazů. Cirkusy zcela bez zvířat také v Česku?

Cirkulum Poruba, 9. června 2018 v Ostravě.
Cirkulum 2018 v Porubě: Daiky a Cheeky předvedli skvělou show

„Na tuto rétoriku odmítám přistoupit. Ministerstvo zemědělství jasně stanovilo podmínky, které my důsledně dodržujeme. Pak najednou ze dne na den změní názor a začne tvrdit, že je to týrání? My se zpřísnění nebráníme, sami ho i navrhujeme. Jsme ale proti zákazu. Tradiční cirkus se zvířaty je rodinná zábava. Cirkus bez zvířat, tzv. Nový cirkus, je samostatný žánr, který má také své místo. Nicméně o rodinnou zábavu se nejedná, spadá pod ministerstvo kultury a neobejde se bez dotací,“ řekl dále ředitel Cirkusu Humberto, podle nějž odpůrci chovu zvířat v cirkusech nevědí, jak tyto věci probíhají v praxi. „Například přesuny se konají pouze na krátké vzdálenosti za přítomnosti ošetřovatelů. V transportních boxech jsou kamery, které řidiči umožňují neustále monitorovat děj ve voze. Po dojezdu na nové místo stavíme jako první výběhy pro zvířata,“ dodal k tématu.

Konečná podoba celého zákona ještě není jistá, MZe říká, že finální podobu by mohlo předložit přibližně na počátku příštího roku. „Na drezuru zvířat v cirkusech panují ve společnosti i mezi odborníky protichůdné názory. K novele zákona se nám sešlo mnoho připomínek. Proto jsem se rozhodl založit pracovní skupinu, ve které se sejdou zástupci zainteresovaných skupin a společně navrhnou konkrétní podmínky zákazu,“ řekl před několika dny ministr zemědělství Miroslav Toman. V pracovní skupině by měli být například zástupci ministerstva zemědělství, ministerstva životního prostředí, Ústřední komise pro ochranu zvířat, Státní veterinární správy, vybraných chovatelských svazů a cirkusů.

HLASUJTE!

Na internetových stránkách Ministerstva životního prostředí ČR pak mohou zájemci z řad veřejnosti hlasovat v anketě na dané téma. Pro zákaz vystupování tzv. volně žijících zvířat v cirkusech tam k tomuto týdnu hlasovalo více než 21 tisíc lidí, více než tři tisíce lidí naopak hlasovalo proti zákazu.

Hlasovat můžete také pod tímto článkem.

Krotitel Bohumil Navrátil
Jak to chodí u cirkusu se sedmi lvy v kleci