V Česku je přes 25.000 vojáků z povolání. Většina slouží přímo u armády, další jsou zařazeni u Vojenské policie či u Vojenského zpravodajství.

"Máme útvary, které jsou naočkované přes 90 procent. Očkování v armádě jako takové byl pro nás klíč. Tím, že máme očkované vojáky a systém, který jsme přijali k prevenci proti nákaze, tak nám umožňuje to, že jsme se mohli vrátit zpátky k výcviku a k celé řadě dalších věcí. Že očkování funguje, dokazují počty nemocných lidí, které dneska máme - dva infikované a osm v karanténě," řekl Opata. U nakažených jde podle něj o lehké případy.

Na letišti v Mošnově na Novojičínsku pokračovaly 19. září 2021 dvoudenní Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR, které jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Na snímku je letoun L-39NG.
Na Dnech NATO mohli návštěvníci obdivovat i nový český letoun

Armáda ve své expozici na Dnech NATO ukazuje, jak se modernizuje. Lidé tam mohou vidět starou techniku a novou, která ji postupně nahrazuje. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) připomněl, že letos armáda dostala terénní vozidla Toyota Hilux a dva letouny CASA a že před uzavřením jsou dvě strategické zakázky na děla a protiletadlový raketový komplet SHORAD.

"Jak pandemie nezastavila Dny NATO, tak nezastavila ani modernizaci, kterou prochází armáda. Za toto volební období se nám podařilo uzavřít téměř 40.000 smluv v hodnotě 135 miliard (korun). Je třeba si uvědomit, že 97 procent z těchto smluv je uzavřených s českými firmami," řekl ministr.

Spolu s premiérem Andrejem Babišem (ANO) ocenil, že se Dny NATO mohly po roční pauze konat opět i s účastí diváků, kterých za dva dny přišlo přes 55.000. Právě očkování je podle předsedy vlády cestou, jak se vrátit k normálnímu životu.

Na letišti v Mošnově na Novojičínsku začaly 18. září 2021 dvoudenní Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR, které jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. letounu C5-M Super Galaxy
Dny NATO první den navštívilo 33 tisíc lidí, spousta z nich skončila v kolonách

"Už to není o počtu pozitivních, ale je to o počtu hospitalizovaných, ten se zásadním způsobem nemění. Stále vyzýváme lidi, aby se očkovali, protože ze všech hospitalizovaných a pozitivních je vždycky 80 procent nenaočkovaných. Takže očkování funguje," řekl Babiš.

Je podle něj také zapotřebí, aby lidé byli zodpovědní. "Teď se stalo, že dokonce někdo v karanténě školil další lidi, které potom nakazil. To je absurdní. Když je někdo v karanténě, tak má být doma," řekl premiér.