Léčebné kúře se z rozhodnutí krajských hygieniků muselo podrobit několik desítek klientů. V domově se provádí také opatření, při kterém by měl být zlikvidován parazit v osobních věcech obyvatel.

V domově byla provedena komplexní kontrola a vydali jsme protiepidemické nařízení, podle kterého nyní provozovatel postupuje. Mimo jiné se jedná o aplikaci léčebného přípravku u klientů, kteří byli v kontaktu s nemocnými, provádí se také dezinfekce prostor a věcí klientů. U věcí, které snesou vyšší teplotu, se provádí termická desinfekce,“ potvrdila ve středu dopoledne Deníku ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Ostravě Irena Martínková.

Seniorpark společnosti Senecura v Havířově-Šumbarku.
Domov seniorů v případu svrabu obelhal příbuzné klientů. Ředitelka skončila

Vedení domova se snažilo výskyt svrabu tajit, stejně, jako to dělalo i loni. Deník o svrabu informoval na začátku července s tím, že zaměstnanci měli podezření na výskyt parazita už mnohem dříve. 

Příbuzným svých klientů nechala ředitelka rozeslat dopis, ve kterém uvádí, že svrab u jednoho z klientů byl zjištěn až po pěti dnech hospitalizace v nemocnici. Nemocnice se proti tomuto tvrzení ostře ohradila s tím, že svrab byl u pacienta zjištěn okamžitě po přijetí do nemocnice. 

Ředitelka Renata Vávrová následně ze své funkce odstoupila.

"Po dvou letech vedení domova v Havířově a po roce vedení domova v Olomouci se rozhodla na vlastní žádost odejít ředitelka Renata Vávrová. Její důvody jsou osobní a zdravotní. Bude vypsáno výběrové řízení na nového ředitele/ ředitelku a do té doby bude pověřen řízením domova manager," sdělila mluvčí domova Michaela Kopřivová. 

Změnu ve vedení domova už lidé zaznamenali.

„Zdá se, že nové vedení domova pracuje lépe a komunikuje s námi. Podezření na svrab se objevilo i u mé maminky a okamžitě ji vezli ke kožné lékařce do Ostravy. Dnes nám volala sestřička z domova, že je tam vyhlášena karanténa,“ řekla matka jedné klientky Milena Botlíková.

Vedení domova přesto tvrdí, že svrab nebyl v zařízení prokázán

Vedení domova výskyt zvrabu nepřiznává a všechna opatření považuje pouze za preventivní. Všechny klienty přitom léčí tak, jako by svrab měli. 

"Dne 20. srpna nařídila Krajská hygienická stanice SeniorCentru Havířov několik opatření, včetně přeléčení všech klientů domova. SeneCura Havířov tak neprodleně učinila. V rámci prevence a efektivního řešení bariérových opatření SeneCura z vlastní iniciativy zavádí dočasný zákaz návštěv s platností od 22. do 26. 8. 2018. Zákaz návštěv je zaveden z technických a organizačních důvodů kvůli rychlému provedení opatření a plynulému chodu domova," tlumočila stanovisko vedení domova mluvčí Kopřivová s tím, že domov SeneCura Havířov prošel 14. srpna komplexní kontrolou Krajské hygienické stanice.

„Držíme se všech schválených hygienických postupů. Kontrolám třetích stran se nijak nevyhýbáme a spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí a dalšími orgány vítáme, spolupracujeme také s kožním lékařem “ říká Věra Husáková, regionální ředitelka společnosti SeneCura.

"Na základě doporučení lékaře a nařízení KHS přijala SeneCura Havířov veškerá nutná opatření, jako jsou preventivní přeléčení všech klientů, desinfekce lůžkovin, matrací, oblečení atd., zajištění praní prádla procesem termodezinfekce, edukace zaměstnanců atd," dodala dále mluvčí Kopřivová. 

"26. července byla u jednoho z klientů SeneCura SeniorCentra Havířov diagnostikována nákaza zákožkou svrabovou. Vedení společnosti okamžitě přijalo preventivní opatření, včetně postupného kožního vyšetření všech klientů s různými kožními projevy. Díky těmto vyšetřením bylo u dvou klientů podezření na svrab, přičemž není možné diagnózu potvrdit ani vyloučit. Všechna přijatá opatření mají předcházet vzniku a zamezit šíření onemocnění svrabem," doplnila mluvčí. 

Převoz pacienta ze SeniorCentru Senecura v Havířově.
Zatajovaný svrab v domově Senecura byl potvrzen
Seniorpark společnosti Senecura v Havířově-Šumbarku.
V domově zřejmě při léčbě ohrozili na zdraví seniory i zaměstnance
Seniorpark společnosti Senecura v Havířově-Šumbarku.
Stížností na havířovský domov seniorů přibývá
Seniorpark společnosti Senecura v Havířově-Šumbarku.
Atmosféra v domově seniorů houstne
Domov seniorů GradPark v Havířově.
Provozovatel domova seniorů se brání nařčení, že klienti trpí svrabem
Ruka jedné klientky domova seniorů SeneCura v Havířově-Šumbarku.
Hrozí domovu seniorů kvůli svrabu karanténa?