Ke svátku svatého Martina patří upečená husa. Tento zvyk má kořeny v hluboké minulosti. Podle pověsti rušily právě husy svatého Martina při kázání, proto skončily na pekáči. Druhá legenda praví, že se svatý Martin ukrýval v husníku, aby nebyl zvolen biskupem. Husy ho však prozradily.

Dodržujete svatomartinské tradice?
Hlasovat můžete v anketě pod článkem.

Maso husy se rozdělovalo v daném pořadí: křidýlko připadlo nejnižšímu sluhovi, výše postavený pomocník se spokojil se stehnem a zbytek husy zůstal hospodáři. Ten použil kůži z husích nohou do svých střevíců, aby se mu nohy nepotily a nerostla mu na nich kuří oka.

Kromě hus byly obvyklým jídlem v tento sváteční den svatomartinské rohy, rohlíky nebo podkovy svatého Martina. Martinské rohlíky věnovaly dívky svým chlapcům a veliký rohlík s mákem nebo povidly zase dostal jako výslužku čeledín nebo děvečka od hospodáře při opouštění služby.

„Přiznám se, že vlastně ani nevím, kdo to byl ten svatý Martin a proč se jí zrovna 11. listopadu husa. Spíše mám ten den spojený s tím, že má podle pranostiky přinést první sníh," řekl Deníku student Lukáš Pukl z Ostravy-Dubiny. Zároveň dodal, že si pečenou husu se zelím a knedlíky dá moc rád, tak jako každý rok. Že nebyl jediný, komu svatomartinské tradice nic neříkají a svátek spojují hlavně s tradičním menu, dokazuje i anketa.

Martinská husa

V posledních letech se k tradici svatomartinského svátku vracejí hlavně restaurace. Vyhlášený ostravský podnik Koras například až do pátku servíruje husí menu složené z carpaccia z uzených husích prsíček, domácího husího paté s cibulovou marmeládou nebo opulentní polévky z husích stehen jako překrm. Hlavním chodem je dokřupava pečená čtvrtka husy se staročeskou nádivkou, bílým a červeným zelím a bramborovou lokší. Sladkou tečkou je citronový sorbet.

Svatý Martin ovládne na dva dny FrenštátJako každý rok touto dobou, i letos se ve Frenštátě pod Radhoštěm uskuteční tradiční Martinský trh. Předmartinské odpoledne je naplánováno na pátek 15. listopadu. Od 12 do 22 hodin budou moci návštěvníci na frenštátském náměstí ochutnat rozmanité druhy vařonek, svařených vín a dalších dobrot. Také letos bude vyhodnocena soutěž o nejlepší vařonku. V sobotu bude následovat tradiční Martinský trh, který začne již v 8 hodin. Trh bude plný ukázek lidových zvyků, tradic a nebude chybět ani příjezd svatého Martina na koni i s jeho družinou. Celým programem budou provázet kapely LAM Trio, Calata a CM Milana Holuba.
Frýdek-Místek: Zahraje i cimbálovkaSvatomartinské víno můžete dnes ochutnat na Zámeckém náměstí ve Frýdku-Místku. K němu si můžete dopřát kusy sýra z celé Evropy, nebude chybět domácí zabijačka a zahraje také cimbálovka.
Bohuslavice: Přesně podle tradice
Potrpíte si na svatomartinské víno? Pokud ano, v bohuslavické vinotéce U Dvou bobulí je dnes můžete ochutnat. Na programu je totiž degustace. Víno se v duchu tradice bude otevírat přesně v 11 hodin a 11 minut. Čekají na vás velkobílovická vína Muškát moravský a Modrý Portugal z Rodinného vinařství Spěvák a dále můžete zkusit Műller Thurgau a Modrý Portugal z Vinařství Vladimír Tetur. Klimkovice: Hody před zámkemSvatomartinské hody se budou konat také v Klimkovicích v sobotu 16. listopadu před tamním zámkem. Začnou v 11 hodin a 11 minut. Ochutnat můžete svatomartinské speciality nebo moravská svatomartinská a mladá vína (na degustaci je však třeba se předem objednat). Program pro děti připravilo Středisko volného času z Ostravy-Zábřehu nabídne možnost zastřílet si z luku, vyzkoušet šerm nebo si nechat pomalovat obličej. Ve 13 hodin pak přijede svatý Martin se svou družinou. Rýmařov: Svatomartinské hody Svatomartinské menu nabízí až do pátku 15. listopadu Hotel Slunce v Rýmařově. Na labužníky čekají husí jatýrka, silný husí kaldoun, tedy krémová polévka z drůbežích drobů, a pochopitelně svatomartinská pečená husa se zelím a knedlíkem. Na závěr si hosté mohou dát domácí švestkový koláč. Úderem dnešní jedenácté hodiny a jedenácté minuty, tak jak to žádá tradice, mohou návštěvníci restaurace okoštovat svatomartinské víno.

První vína z letošní sklizně 

Značka Svatomartinské byla letos udělena 356 vínům ze 116 vinařství. Podle informací Vinařského fondu na trh přijde 2,2 milionu lahví. Poprvé letos budeme moci na Martina ochutnat i mladé víno odrůdy Zweigeltrebe

Mezi přihlášenými vzorky, které se ucházely o to, aby mohly být označeny typickým logem, dominuje odrůda Müller Thurgau před Muškátem moravským a Veltlínským červeným raným. V kategorii růžových vín kraluje Svatovavřinecké před Modrým Portugalem. U červených vede Svatovavřinecké před Modrým Portugalem.

Tradičně nejvíce přihlášených i úspěšných vín bylo odrůdy Müller Thurgau 94. Růžová svatomartinská vína budou nejčastěji z odrůdy Svatovavřinecké (67 vzorků), u červených z odrůdy Svatovavřinecké budeme moci vybírat z 23 vín. Mezi červenými dominuje Modrý Portugal (60 vzorků) a nabídku doplňuje Modrý portugal rosé s 15 víny. Letošní novinku Zweigeltrebe rosé nabídne 21 vinařů. Cuvée (směs více odrůd) bude zastoupena 13 víny.

O udělení značky Svatomartinské se letos ucházelo rekordních 436 vzorků vín, 80 vzorků neprošlo.

Přibývá malovinařů

V posledních letech přibývá produkce z menších vinařských firem. Z letošních 116 zapojených vinařství bude 57 malovinařů. Mezi nimi například Rodinné vinařství Spěvák z Velkých Bílovic, které na svatomartinský trh uvádí bílý Muškát moravský, červený Modrý Portugal a růžové Svatovavřinecké. Z hodnocení degustační komise, která vzorky posuzuje, než jim známku přidělí, si odneslo 79 bodů, Modrý Portugal 82 bodů a Muškát moravský pak skvělých 84 bodů (maximum je sto pozn. red.). „Ještě začátkem září to vypadalo, že úroda bude z hlediska kvality slabá, ale v druhé polovině měsíce se počasí celkem umoudřilo a cukernatost hroznů byla slušná. Bílá a růžová vína budou spíše lehká, s velmi příjemnou aromatikou a šťavnatou kyselinkou. Červená jsou ovocitá, svěží a také spíše lehčí," komentoval nejen svatomartinská, ale i celou letošní produkci Jaroslav Spěvák.

Svatomartinské víno je první víno ze sklizně daného ročníku. Jsou to lehká, svěží ovocitá vína s nižším obsahem alkoholu (kolem 12 procent). Tradice ochutnávat tato mladá vína 11. listopadu, na svátek svatého Martina, sahá až do dob rakousko-uherského císaře Josefa II., který si v tento den se svými vinaři připíjel „čerstvým" vínem na oslavu ukončení sklizně.

Anketa: Dodržujete svatomartinské tradice?

Jana Boogová, 63 let, Ostrava:

Dnes už ani moc ne. Jedině když si uděláme nějaký výlet, tak si dáme husu a popijeme trošku svatovavřineckého vína. Jinak mě nic nenapadá, žádné další zvyky nemáme.

Oldřich Jan Váňa, 55 let, Ostrava:

Spíše se to týkalo našich rodičů, dnes mladá generace pomalu ani neví, že něco takového je. I když jsem se tradice snažil vštípit svým dětem, tak se mi to nepodařilo. Svátek už pomalu nedodržuje ani svatý Martin, v posledních letech na bílém koni moc nejezdí.

Zdeněk Friedrich, 65 let, Ostrava:

Tohle jde úplně mimo mě. Nemám vlastně ani moc tušení, co tradice přesně obnáší. Nic zvláštního na Svatého Martina nedělám, ani jsem nikdy nedělal.

Tomáš Sommerlík, 20 let, Šenov:

Svatomartinské tradice nedodržuji a nikdy jsem je nedodržoval. Nechodím ani na žádné akce spojené s tímto dnem. Vlastně ani nevím, jaké zvyky pod to spadají.

Kristýna Cabáková, 22 let, Bruntál:

Žádné takové tradice neznám, takže je ani nemohu dodržovat. Nic zvláštního jsme nikdy s rodinou nedělali. Jen opravdu výjimečně, když si na to vzpomenu, tak si dám svatomartinskou husu.

Ptala se: Markéta Jarmarová


Další informace a tipy najdete na http://www.svatomartinskehody.cz