Kdo v poslední době zavítal do supermarketů a dalších obchodů s potravinami, nemohl si nevšimnout, že kromě jídla zákazníci do nákupních vozíků ve velkém dávají také alkohol. A nejsou žádní troškaři. Domů si odvážejí basy piv, lahve vína i tvrdého alkoholu, včetně luxusních značek. Jde o reakci na vládní protikoronavirová opatření, která mimo jiné přinesla zavření barů, restaurací, hospod a dalších zařízení. Pití se tak přesunulo do soukromí domovů.

Eskorta přivádí 16. října 2018 ke Krajskému soudu v Hradci Králové vražedkyni Petru Janákovou. S manželem se chystala usmrtit i další muže. Těm se však se štěstím podařilo vražedným plánům uniknout.
Soud v Ostravě zpřísnil trest vražedkyni, která si za mřížemi „uhnala“ dítě

Obchodníci v celé České republice hlásí nárůst prodeje alkoholu o desítky procent. Moravskoslezský region v tomto směru patří k premiantům.

„Zaznamenali jsme nárůst prodeje alkoholu, zejména u piva a vína. Ten nárůst je poměrně markantní,“ uvedla mluvčí řetězce Globus Lutfia Volfová. Podobný trend nastal i na jaře během první vlny pandemie.

„V létě, když přišlo uvolnění, byl prodej stejný jako v jiné roky. Nyní znovu evidujeme nárůst prodeje alkoholu, a to kvůli zavřených restauracím,“ dodala Volfová. Alkohol se kupuje i v neděli, přestože jsou velké obchody zavřené. Lidé pro něj míří na čerpací stanice, které nemají omezený provoz.

V rámci kraje Ostrava vede

Že se alkohol nakupuje ve velkém, mohou potvrdit i policisté a strážníci, kteří stále častěji vyjíždějí kvůli rušení nočního klidu. V rámci Moravskoslezského kraje mají nejvíce práce v Ostravě, kde denně řeší několik výtržností.

Peter Sklienka.
Děláme už ne vše možné, ale dokonce nemožné, říká koordinátor špitálů v MS kraji

„V souvislosti s kontrolou vládních nařízení strážníci Městské policie Ostrava zaznamenali v poslední době při výkonu služby nové trendy. Jedná se o nárůst počtu případů rušení nočního klidu, spojených často s konzumací alkoholu,“ uvedl mluvčí strážníků Jindřich Machů s tím, že během října hlídky řešily bezmála 150 takových událostí. Vloni jich za stejné období evidovaly necelých sto.

Naopak ubylo výjezdů k opilým lidem na veřejnosti. „Příčinu těchto nových trendů strážníci přičítají uzavření restaurací spojeného se zákazem vycházení. Mnozí lidé tak častěji konzumují alkoholické nápoje ve svých bytech,“ dodal Machů.

S sebou na parkoviště si vzal plynovou pistoli ráže 9 mm.
Mladík v Karviné střílel na parkovišti. Skončil na policii, hrozí mu vězení