Na palivo pro cementárnu se v následujících dnech promění 120 tun tabákových listů, které vloni v srpnu zajistili celníci v průmyslovém areálu na Havířovsku.

Původně se chtěli zaměřit na nelegální zaměstnávání cizinců u nás, díky služebnímu psu Wikymu však objevili tabákový velkosklad. První várku listů celníci převezli do Ostravy do podniku OZO, kde ve středu začala jejich likvidaci. Tabák se rozdrtí a po úpravě vznikne speciální směs.

„Ta se používá k vytápění v cementárně v Hranicích,“ řekla Deníku Pavla Zdobnická, tisková mluvčí Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj. Vzhledem k velkému množství zabaveného tabáku, který představuje největší úlovek v rámci celé České republiky, potrvá drcení několik dnů.

Ilustrační foto.
Ostravští taxikáři „podvodníky“ odsuzují. Jejich vpádu se ale nebojí

„Logisticky je celá akce velmi náročná. Předpokládáme, že potrvá minimálně tento týden, spíše ale bude pokračovat i příští týden,“ řekla Zdobnická. Pokud by se tabák dostal do nelegálního oběhu, činil by daňový útok čtvrt miliardy korun.

I CIGARETY

Stejný postup likvidace se používá i v jiných podobných případech. Před časem přivezli celníci do podniku OZO sedmašedesát tisíc krabiček cigaret a 750 kilogramů tabáku zajištěných při různých raziích a kontrolách.

Pašované tabákové výrobky bez potřebných nálepek většinou pocházely ze zemí bývalého Sovětského svazu. Přes 1,3 milionu cigaret a tři čtvrtě tuny tabáku skončilo v drtičce, poté je čekalo rozemletí. Podobný osud v předchozích letech potkal i další miliony cigaret a stovky kilogramů tabáku, které se změnily v palivo.

Vizualizace nové kavárny v Divadle Jiřího Myrona.
Rekonstrukce Divadla Jiřího Myrona: přibude kavárna i komorní scéna