Lidl v minulých dnech prezentoval svůj poopravený plán. A ten už se zastupitelům líbil. Vzali ho na vědomí, včetně souhlasu s tím, že budou nutné úpravy na majetku města.

Je tedy možné, že na opačných stranách města v budoucnu vyrostou hned dva supermarkety.

Konkurence je prý potřeba

Podle některých zastupitelů to bude vítaná konkurence pro Penny Market, který funguje v centru města. „Je to nejhorší Penny Market ve Střední Evropě. Tam ve čtyři odpoledne nekoupíte rohlík. Prostě hrůza,“ nechali se slyšet místní obyvatelé.

Lékaři havířovské nemocnice podpořili kampaň upozorňující na nutnost prevence rakoviny prostaty.
Lékaři podpořili kampaň Movember a zahráli si v klipu.

Tak či tak, i k nově koncipovaným plánům společnosti Lidl postavit na pozemku mezi ulicemi Ostravská a K Pískovně svoji prodejnu, byly na zastupitelstvu výhrady. Jednou z nich bylo to, že na čtyřproudové silnici protínající město bude v tom místě nutné vybudovat semafory. Navíc je to v kopci.

„Jestliže napadne sníh, kamion zastaví na semaforech, tak už se na tom kluzkém povrchu nerozjede,“ varoval logicky jeden z diskutujících.

Nová dispozice, minimum hluku

Investor, který prosazuje stavbu Lidlu na tomto místě, v srpnu neuspěl u zastupitelů zejména proto, že chtěl využít k příjezdu zákazníků i zásobovacích aut ulici K Pískovně, která však na takový provoz nemá parametry. Navíc tamní obyvatelé proti tomu vehementně protestovali. Proto investor přepracoval projekt a objekt prodejny situoval jinak, „zády“ k ulici K Pískovně.

Podle zástupce projektanta se novým řešením zcela eliminuje hluk a světelný smog, který by v případě původního plánu obtěžoval obyvatelé domů v ulici K Pískovně.

Ilustrační foto.
Kávu si vychutnávali v zahrádce před havířovskou kavárnou. Prý mohli

„Veškerá vozidla budou sjíždět na parkoviště a vyjíždět zpět z ulice Ostravská. To je zásadní změna, kterou chceme vyjít vstříc lidem bydlícím v ulici K Pískovně,“ řekl Marek Maralík, který na jednání zastupoval investora. Na parkovišti má být k dispozici 128 míst.

Přestože diskutující vznášeli další nesouhlasné argumenty se stavbou prodejny v tomto místě, zastupitelé nakonec vzali záměr investora na vědomí. Zatímco v srpnu poměrem, osm ku sedmi stavbu zamítli, tentokrát byl poměr obrácený a výsledek pro investora kladný.

Ten nyní začne vyřizovat hromadu povolení, aby mohl požádat o územní rozhodnutí a pak o stavební povolení. Zda prodejna v tomto místě skutečně vyroste, bude jasno v následujících měsících.