Práh chřipkové epidemie byl v minulých dnech překročen v celém Moravskoslezském kraji. Vůbec nejvíce pacientů s tímto virovým onemocněním ale registrují hygienici v okrese Opava.

I přesto, že epidemie trvá zatím jen krátce, zemřel už na ni jeden člověk.

„Výrazný vzestup akutních respiračních onemocnění zaznamenáváme u osob starších šedesáti let, nejvyšší nemocnost ale přetrvává u dětí předškolního věku a u dětí od šesti do čtrnácti let. V Moravskoslezském kraji evidujeme čtyři závažné průběhy chřipky u osob starších šedesáti let, u kterých byla nutná hospitalizace na jednotkách intenzivní péče, z toho jedno úmrtí,“ informovali krajští hygienici.

Právě na internetových stránkách Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje je pravidelně aktualizován seznam zařízení, do kterých je veřejnosti z důvodu chřipky zakázán přístup. Jejich ředitelé takto činí na doporučení hygieny.

Od pondělí tak své brány zavřel například domov pro seniory Vila Vančurova v Opavě.

„Jedná se spíše o preventivní opatření, které jsme přijali na doporučení hygieniků. I když drobné nachlazení se u personálu i klientů vyskytuje. Také v minulém roce jsme měli návštěvy zakázány,“ konstatovala sociální pracovnice domova Radka Podobová s tím, že ke případnému zrušení zákazu návštěv přistoupí opět na popud pracovníků hygienické správy.

Ještě o několik dní dříve než ve Vile Vančurova zakázali návštěvám vstup do hlučínského Domova pod Vinnou horou a zavřen je také Rehabilitační ústav Hrabyně.

Příprava areálu Olympijského festivalu Ostrava 2018, 8 února 2018.
Olympijský svátek v Ostravě začíná! Podívejte se, co je pro vás připraveno

V opavském domově seniorů Bílá Opava, který se nachází v Rooseveltově a Rybářské ulici, zatím návštěvy klientů ještě probíhají neomezeně.

„Čekáme na pokyn hygieniků nebo lékaře, a jakmile ho dostaneme, zákaz návštěv vyhlásíme,“ řekla vedoucí domova v Rooseveltově ulici Dana Ryšková.

Co se bruntálského okresu týká, návštěvy jsou zakázány v Domě dobré vůle Žáry v Krnově a ke stejnému kroku přistoupila i organizace SAGAPO, konkrétně to platí pro její domov pro osoby se zdravotním postižením ve Vrbně pod Pradědem.

„V domově v Bruntále a v Horním Benešově zatím zákaz návštěv není, avšak klienti například nechodí do rodin, kde se nemoc vyskytuje. Rovněž jsme omezili přístup na hromadná místa, například do kina. Kdyby docházelo k nárůstu onemocnění, tak jsme samozřejmě připraveni uzavřít i tato dvě zařízení,“ přiblížil ředitel organizace SAGAPO Petr Konečný.

Slova hygieniků o velké nemocnosti dětí se potvrdila například v opavské Mateřské škole křesťanské v Mnišské ulici. Doma momentálně zůstává přibližně třetina dětí.

„Rodiče nám u některých dětí hlásili chřipku, spálu nebo spálovou angínu. Některé děti si rodiče nechávají doma z preventivních důvodů,“ uvedla zástupkyně ředitelky školy Dagmar Ullmannová.

Varování vyslyšela také Psychiatrická nemocnice Opava, kde jsou všechna oddělení až do odvolání uzavřena.

„V našem zařízení se nacházejí děti i senioři, a proto nechceme čekat až na rozšíření nákazy, to by už bylo pozdě. Proto jsme zákaz návštěv preventivně vyhlásili nyní,“ konstatoval ředitel zařízení Zdeněk Jiřiček.

Od pátku 9. 2. mají zákaz návštěv obě nemocnice, opavská a krnovská, s výjimkou dětských oddělení.

Ilustrační foto.
Univerzita třetího věku funguje ve Vrbně již sedmý rok