Stejně jako v předešlých letech má ruské kolo (vídeňské, chcete-li) patnáct metrů na výšku a deset kabinek pro celkem čtyřicet lidí. Poprvé je však provozují přímo Ostraváci, kteří je sami vyrábějí a exportují do světa.

„Už několik let jsem uvažoval, že budu ruské kolo na ostravských vánočních trzích provozovat. Chodím na ně pravidelně, a když jsem viděl kvalitu kolotočů, které Ostravané musejí využívat, naštval jsem se a řekl si, že jim poskytnu skutečnou kvalitu,“ říká Josef Kamenický, který považuje za úsměvné, že ruské kola provozuje po celé Evropě, jen Ostravě se dosud vyhýbal.

Mikulášský trojboj (HC Vítkovice Ridera - FC Baník Ostrava) v areálu Skalka Family Park, 3. prosince 2019 v Ostravě.
Trojboj ovládli tentokrát fotbalisté. Baník porazil Vítkovice v rozstřelu

Ostravské kolo je zcela nové, vyrobené bylo na konci minulého roku a má za sebou jen tři akce. A až se na vánočních trzích dotočí, zamíří přímo do amerického Ohia, kde už má kupce! Kamenického firma Luna-park.com.pl totiž ruská kola a pouťové atrakce nejen provozuje, ale přímo i vyrábí.

Jeho ruská kola se točí na Floridě, v Texasu, New Yersey i New Yorku. „V Americe jich máme určitě kolem deseti. Jedno je v Dubaji, dvě v Austrálii a samozřejmě napříč Evropou - od Polska po západní země,“ říká výrobce kol, podle něhož je o ně po světě zájem díky kvalitě, servisu a designu.

Historicky nejoblíbenější česká miss Monika Žídková se zúčastnila otevření klenotnictví Halada v Avion shopping parku v Ostravě.
Monika Žídková slaví 20. výročí s manželem. Podívejte se, kde si vybírala dárek

Vánoční trhy na Masarykově náměstí v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

PŘÍŠTÍ ROK DVOJNÁSOBNÉ?

Ostatně i ostravské ruské kolo je „načančané“. Svítí na něm přes šest tisíc led svítidel. Vedení Moravské Ostravy a Přívozu po Josefu Kamenickém – a dalších uchazečích ve výběrovém řízení – požadovalo kvůli prostorovému omezení ruské kolo do patnácti metrů. Pokud by ale pro příští rok radnice svolila a našla pro ně umístění, je Kamenický připraven dodat kolo více než dvojnásobné!

„Příští rok nabídnu Ostravě ruské kolo se čtyřiadvaceti kabinkami, které bude mít výšku 32 metrů a vejde se do něj až 144 lidí. Uvidíme, zda budou mít zastupitelé zájem, chtěl bych v Ostravě začít novou tradici ve velkém stylu,“ plánuje muž, který má ambici posunout Ostravu o Vánocích zase o krok dál.

Třináct zápasů už nevyhráli hokejisté Vítkovic za tři body a postupně se propadli na 12. místo extraligy.
Dno se přibližuje. Vítkovice hledají cestu z krize
Alois Hadamczik
Hadamczik exkluzivně o Vítkovicích: tým bych poskládal jinak, přijde mi pohodlný

Ceny na vánočních trzích v Ostravě

Punč - 40 až 45 korun (0,2 l)
Punč s příchutí - 55 až 60 korun (0,2 l)
Dětský punč - 30 až 40 korun (0,2 l)
Svařák - 30 až 35 korun (0,2 l)
Grog - 40 korun (0,2 l)
Medovina - 40 korun (0,01 l)
Bramborák - 60 korun
Bramborové spirály - 50 korun
Pštrosí hot-dog - 89 korun
Trdelník - 60 korun
Pečené kaštany - 70 korun/kornout

Vánoční trhy na Masarykově náměstí v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Podnikatel Martin Ulčák (na snímku) 3. prosince 2019 v Ostravě představil novou značku Witkowitz, která zastřešila osm strojírenských firem.
Ostravské strojírenské firmy jsou pod novou značkou Witkowitz

Vánoční trhy poprvé i v Mariánských Horách

Obyvatelé Mariánských Hor a Hulváků v Ostravě už nemusejí jezdit na vánoční trhy do centra města. Na nově vybudovaném Mariánském náměstí mají od letošního roku své vlastní trhy. Radnice nechala vyrobit hned třináct dřevěných stánků, v nichž trhovci od tohoto týdne prodávají jak vánoční výrobky, dárky a ozdoby, tak i tradiční punč, svařák, sýry, uzeniny, polévku či klobásky.

„Téměř po celou dobu konání trhů, tedy až do Vánoc, bude jejich součástí zajímavý doprovodný program,“ uvedl starosta Patrik Hujdus s tím, že vánoční strom na náměstí se rozsvítí v pátek 6. prosince v 17 hodin. Lidem bude představen i dřevěný betlém.

Royal Moscow Ballet už v neděli v Ostravě. A přidává představení!