Konkrétně se jednalo o tři miliony tablet Efedrina Arena 50 mg používané k výrobě pervitinu. Nacházely se ve dvou tisících dózách, z nichž každá obsahovala 1500 tablet. Drogový kontraband vážil tři čtvrtě tuny. Vyrobit se z něj daly desítky tisíc dávek pervitinu v hodnotě desítek milionů korun. Jde o jeden z největších případů posledních let.

Tablety byly v dodávce s polskou mezinárodní značkou, která jela po dálnici D2 směrem na Brno a Ostravu. Vozidlo s dvojčlennou osádkou zaujalo pozornost celníků, kteří se ho rozhodli zkontrolovat. Zda šlo o náhodný výběr nebo prověření informací, není jasné.

Tito krásní praváci jsou k mání v centru Ostravy. Kilo za 390 korun.
390 korun za kilo praváků? Zájem o hřiby na Ostravsku trvá

„Hlídka celníků světelným výstražným znamením řidiče vozidla upozornila a následně ho navedla na parkoviště u čerpací stanice. Po otevření nákladového prostoru celníci zjistili, že ve vozidle je naloženo pět palet zboží, které mělo být převezeno z Rumunska do Ostravy. Podle dokladů se jednalo o látku Efedrina Arena 50 mg,“ vedla Lada Temňáková z jihomoravského celního úřadu a dodala: „Protože řidič nepředložil hlídce potřebné doklady a převoz zboží se tak uskutečnil v rozporu s českými, ale i evropskými předpisy, celníci pojali podezření, že by se mohlo jednat o materiál pro nelegální výrobu drog.“ Efedrin je prekurzor pro výrobu omamných a psychotropních látek. „Bývá často zneužita k výrobě metamfetaminu neboli lidově řečeno pervitinu. Z daného množství by bylo možné vyrobit až 80 kilogramů této nebezpečné látky,“ sdělila Temňáková.

Zaskočený zloděj rychlost zásahu nepobral.
Překvapený zloděj dopaden díky souřadnicím GPS, o mobilu nevěděl

Polské vozidlo byl za doprovodu celníků převezeno na pracoviště celního úřadu. Případ šetří protidrogové celní oddělení. „Obě osoby byly zadrženy, vyslechnuty a následně umístěny do cely předběžného zadržení. V současné době jim už bylo sděleno obvinění z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, a jsou vazebně stíhány. Hrozí jim trest odnětí svobody od osmi do dvanácti let,“ dodala Temňáková.