Na neprůjezdné silnici ze Zlatých Hor směrem na Rejvíz v neděli večer uvízly dva linkové autobusy.

Kvůli silnému větru zaznamenali profesionální hasiči v Olomouckém kraji do pondělního rána na pět desítek výjezdů. Na Jesenicku jich bylo dvanáct.

Laura se narodila mamince Petře Liškové v krnovské porodnici před štědrovečerní půlnocí.
Maminka z Krnovska ještě rozbalila dárky. A pak přišel ten největší! Miminko

„Řešili jsme hlavně popadané stromy na komunikace a dráty elektrického vedení. Zasahovali jsme především na Zlatohorsku. V Šumperku jsme v noci sundávali billboard hrozící pádem. Brzy ráno jsme odstraňovali stromy přes železniční trať v Žulové, Tomíkovicích a Horní Lipové,“ informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Uvízlé autobusy

V neděli v podvečer vítr komplikoval v okolí Zlatých Hor dopravu. Hasiči vyjížděli k nehodě, při níž na projíždějící osobní automobil spadl strom a zranil jednoho z pasažérů.

„Silnice ze Zlatých Hor ve směru na Rejvíz a Ondřejovice byly neprůjezdné kvůli popadaným stromům. Uvázly zde dva linkové autobusy, jejichž řidiči měli obavy o cestující. V jednom případě jsme řešili náhradní dopravu a převezli je do Jeseníku,“ sdělila Lucie Balážová.

Poznámka Fidela Kuby: Vánoční demolice

Hasiči rovněž zajišťovali střechu na budově jídelny základní školy ve Zlatých Horách. Ve Vápenné odstraňovali kusy střechy ze silnice a mostu.

Výstraha celé pondělí

Výstraha před silným větrem platí pro Jeseník a Šumperk také pro celé pondělí. Vítr může místy dosahovat v nárazech rychlosti kolem 75 kilometrů v hodině, na hřebenech Jeseníků až kolem 125 kilometrů za hodinu.

Hasiči doporučují nepohybovat se v lese a při jízdě automobilem snížit rychlost a zvýšit obezřetnost. Pokud je to možné, měli by se řidiči raději vyhnout silnicím, které vedou lesem.