Policisté z oddělení hlavního nádraží v rámci noční služby se rozhodli zastavit řidiče na skútru, který jel po Opavské ulici v Ostravě-Třebovicích.

Petice, Ostrava, 28. července 2021.
Pryč s narkomany a kriminálníky. V Ostravě podepisují petici, necítí se bezpečně

"Už svým stylem řízení na sebe upozornil tím, že kličkoval a používal opačně směrovky. Řidič skútru na pokus o zastavení nereflektoval a naopak měl před hlídkou zrychlit a začít kličkovat. Muži zákona se tedy rozhodli muže pronásledovat. Do akce se také zapojily okolní hlídky, které chtěly ujíždění zabránit. Motorkář se svou zběsilou jízdou vydal po chodníku, louce, ale také cyklostezce," uvádí úvodem mlujvčí policie Eva Michalíková.

Muži zákona řidiči chtěli policejním zátarasem zabránit v další jízdě, ale ani to nepomohlo. Řidič na skútru měl policejním zátarasem projet a na policisty najíždět. 

"Policisté naštěstí před nebezpečným motorkářem včas uskočili a v pronásledování pokračovali. Pachatel se nakonec měl vydat na příjezdovou cestu k rybníkům poblíž křižovatky ulic Opavská a Plzeňská, kde v lesíku havaroval. Ani to mu v útěku před muži zákona nezabránilo a začal prchat, kdy se schoval do lesnatého porostu, který se v blízkosti nehody nacházel," pokračuje mluvčí policie.

Vstup do věznice Mírov
Lukáš z Ostravska přepadával banky v zahraničí. Skončil na Mírově, teď chce domů

Během krátké chvilky už měl podezřelý muž ruce v poutech a byl převezen na oddělení k dalším procesním úkonům. Jak se později ukázalo, řidič měl být pod vlivem jiných návykových látkách. K zadrženému muži bylo zjištěno, že se jedná o 35letého recidivistu, který má jedenáct záznamú v rejstříku trestu. Také měl platný zákaz řízení všech motorových vozidel, přesto měl za volant opakovaně usednout.

Nebezpečného skútristu naháněla po Ostravě policie. Červenec 2021.Nebezpečného skútristu naháněla po Ostravě policie. Červenec 2021.Zdroj: se svolením PČR

"Komisař 5. oddělení obecné kriminality Ostrava proti muži zahájil trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání zločinu násilí proti úřední osobě a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V případě prokázání viny hrozí obviněnému až šest let vězení. Také byl podán podnět na vzetí do vazby, který byl soudcem akceptován," doplnila policejní mluvčí. 

Na zadržení motorkáře se podíleli jak policisté z obvodního oddělení Mariánské Hory, tak z oddělení hlídkové služby, ale také policisté z oddělení hlavního nádraží, kteří pojali podezření, že by řidič skútru mohl být pod vlivem alkoholu nebo návykových látek. Pronásledování se obešlo bez zranění policistů i samotného obviněného muže.

Pod drogami ujížděl v autě

Pro policisty z Mariánských Hor to pak letos nebyla první zkušenost s pronásledováním zfetovaného řidiče. Další takovou mají z května. 

V křižovatce ulic 28. října a Mariánskohorskou zaregistrovala policejní hlídka projíždějící vozidlo značky Hyundai, které se v informačním systému ukázalo, že je v pátrání.

"Policisté se za pomocí světelného a zvukového signalizačního zařízení pokusili řidiče zastavit, ten však reagoval opačně, sešlápnul plynový pedál a naopak svou jízdu před policisty ještě zrychlil," popsala policejní mluvčí Eva Michalíková.

Zadržený muž po divoké honičce Ostravou.
Podívejte, jak zfetovaný řidič v kradeném autě divoce ujížděl Ostravou. Neutekl

Muži zákona informovali své kolegy a určili přesnou polohu, kudy ujíždějící auto pronásledují. Kolegové z oddělení hlídkové služby Městského ředitelství Ostrava okamžitě reagovali a snažili se ujíždějícímu vozidlu také zabránit v další jízdě. Pronásledování trvalo několik minut, kdy řidič jel velmi agresivním způsobem jízdy, během které opakovaně ohrozil ostatní účastníky silničního provozu. Řidič s odcizeným vozidlem dojel do ulice Korunní, auto zastavil a doslova z něho vyskočil a dal se na útěk.

"Policisté ho začali pronásledovat a i když měl značný náskok, netrvalo dlouho a na rukou mu přistály pouta. Při následné kontrole bylo policisty zjištěno, že na muže ve věku 32 let je vydán předchozí souhlas k zadržení pro jinou trestnou činnost majetkového charakteru a navíc ještě měl zákaz řízení všech motorových vozidel. Následně mu byla provedena orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu v dechu s negativním výsledkem. Orientační test na drogy však vyšel pozitivní na přítomnost amfetaminu. Také bylo zjištěno, že vozidlo mělo být odcizené v Brně, proto zřejmě „řidič“ ujížděl. Už od zadržení na místě s muži zákona nespolupracoval a také se odmítl k dané věci vyjádřit," říká dále mluvčí policie.