„Od středečního večera do čtvrtečního poledne skoro tři sta kusů,“ uvádí Trinh Tan, podnikatel a představitel ostravského i krajského vietnamského spolku.

Muž si ústa kryl pouze papírovými ručníky. Tvrdil, že je bezdomovec.
Povinné nošení roušek: Deník s městskou policií vyrazil do ulic Ostravy

Dospělé děti se činí s nůžkami a šablonami, paní zajišťuje logistiku a u sražených stolů sedí přátelé – dva muži a tři ženy – u pěti šicích strojů.

Pověstná asijská pracovitost je ukázková, na stole se vrší další a další bílé roušky (na tvářích je mají ostatně všichni přítomní, byť v domě, neustále). Tan hovoří o výrobě minimálně sedmi set těchto pomůcek jen v Kunčicích. „A kousek dále v Hrabůvce šijeme taky, pak i v Českém Těšíně,“ uvádí.

Ostrava v celostátní karanténě, 19. března 2020. Vláda ČR vyhlásila dne 15.3.2020 celostátní karanténu kvůli zamezení šíření novému koronavirové onemocnění (COVID-19). Od 19.3.2020 také povinné nošení roušek na veřejnosti.
OBRAZEM: Poruba, povinné nošení roušek, den první...

Vietnamský spolek také včera odváží první roušky, k tomu gumové rukavice a navrch ještě patnáct tisíc korun v hotovosti do porubské fakultní nemocnice. „Je to náš dar!“ upřesňuje Tan s tím, že pomoc v boji s koronavirovou nákazou stejný den věnují ještě městskému úřadu v Českém Těšíně.

Vietnamci – a to napříč republikou – prokazují solidaritu s obyvateli i ve svých četných obchůdcích. Ty, které jsou označeny symbolem červeného srdíčka, nabízejí grátis drobné občerstvení i kávu, čaj a nealko pití hasičům, zdravotníkům, policistům a vojákům. „Jsme s vámi,“ vzkazují z komunity. 

Online reportáž

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník