Kočárová show nesla název Od kolébky až po hrob a k vidění bylo 16 kočárů tažených koněm či spřežením. Nechyběly kočáry cestovní, pracovní či formanské, lovecké, dětské, včetně saní, ale třeba i nádherný pohřební kočár z roku 1850, který táhli dva fríští koně.

Vyroben byl v Opavě a zachoval se jako jediný ze tří podobných kočárů, které si v roce 1932 pořizoval praděda Vítězslav Svoboda, zakladatel pohřebního ústavu Charitas.

Představení kočáru v Karviné si nenechal ujít ani jeho majitel Vítězslav Dernický z ostravského předměstí Nová Bělá. „Mám dnes narozeniny a jsem rád, že jsem nejel na pohřeb, ale na tuto slávu To je nejkrásnější dárek,“ prozradil s úsměvem.

Pohřební kočár z Nové Bělé. Ilustrační foto.
Unikátní podívaná. Nejstarší pohřební kočár v kraji zamíří z Ostravy do Karviné

Ať už s kočárem vyjedou nebo ne, jednou měsíčně ho musí přetřít speciálním olejem od konstrukce až po špice na kolech. „Asi nejnáročnější je ale cídění čtyř mosazných lamp, do kterých se dávají svíčky,“ popisuje Dernický.

Kočár ale nesmí na silnici a proto je nutné jej na pohřby či přehlídky dopravovat na valníku.

Koňská hasičská stříkačka

Kromě tohoto zlatého hřebu programu mohli návštěvníci akce obdivovat nejrůznější fiakry, bryčky, valníky, žebřiňák či dvoumístný kočár, která využívalo panstvo při lovech zvěře.

A jako historickou raritu představili dobrovolní hasiči z Dolních Marklovic v bílých dobových halenách také svoji téměř 100 let starou hasičskou stříkačku.

Zdroj: Deník / Tomáš Januszek

„Tento kus vyrobila firma Smékal a na její pořízení se tehdy složili členové hasičského sboru i část obyvatel obce,“ říká starosta sboru Zdeněk Svoboda.

Dlouhé roky stávala stříkačka v garáži u hasičárny. V roce 2016 ji nechali z evropských peněz opravit a dnes je plně funkční. „Nejdražší na opravě byla čtyři zcela nová kola,“ dodává starosta sboru.

Archeopark Chotěbuz, 12. září 2020.
Archeopark v Chotěbuzi se po dvou letech znovu otevřel. A lidé se bavili!

Historickou „koňku“ marklovičtí hasiči ukazují na veřejnosti například při tradičních závodech hasičských stříkaček, které pořádají každý rok v července ve své obci. Kdyby nebylo koronaviru, letos by se konaly už počtvrté.