Bohaté možnosti výběru povolenek mají čeští rybáři. Vybírat mohou z nabídky platné od jednotlivých území až po celou republiku, na pstruhové i mimopstruhové revíry. Koupit se dá nejen celoroční povolenka, ale třeba i jednodenní. Jen to ale k rybolovu nestačí – podle zákona je nutné vlastnit kromě povolenky také rybářský lístek.

„Držitelé povolenek i nerybáři si často pojem povolenka k rybolovu a rybářský lístek slučují do jedné povinnosti. Podle zákona o rybářství ale platí, že lovící je povinen k povolence k rybolovu vlastnit také rybářský lístek, který vydávají obce s rozšířenou působností s platností na jeden rok, tři roky nebo deset let," vysvětluje Přemysl Jaroň, jednatel územního výboru Českého rybářského svazu (ČRS) v Moravskoslezském kraji.

Cena rybářského lístku s nejkratší platností je sto korun, ten na tři roky stojí dvě stě korun a desetiletý pětistovku. Děti platí polovinu z daných částek. Problematické je podle Jaroně vydání prvního rybářského lístku, protože je podmíněno předložením osvědčením o znalostech rybaření. Toto osvědčení vydá zájemcům kterákoliv místní organizace ČRS na základě úspěšně provedeného jednoduchého testu. Tím ale nesnáze začínajících rybářů nemusí skončit…

VÍCE SE DOČTETE UŽ V DNEŠNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU


Rybáři, pochlubte se svými úlovky!

Každou středu se chceme v Deníku věnovat tématice rybářství v Moravskoslezském kraji. Ve spolupráci s místní organizací Českého rybářského svazu budeme přinášet aktuální informace týkající se rybolovu na řekách a rybnících severní Moravy a Slezska.

Zároveň ale rádi zveřejníme i čtenářské příspěvky na dané téma či fotky rekordních úlovků. Chtěli byste se pochlubit svými rybářskými úlovky? Nebo byste rádi zveřejnili tipy na to, kde se v našem kraji konají výlovy? Posílejte nám své rybářské příspěvky na adresu martin.pleva@denik.cz a my je rádi zveřejníme.