Klíčový obchvat Poruby se začal dostavovat 25. září – ještě v ten samý den, kdy firma převzala od Ředitelství silnic a dálnic platné stavební povolení a pokyn k obnovení prací. A přestože na dokončení měla podle smlouvy mnohem delší časový úsek, zvládla to hbitě.

Ve čtvrtek dopoledne se na dokončeném úseku za přítomnosti ministra dopravy Vladimíra Kremlíka uskuteční tisková konference pro novináře a po vyklizení posledních strojů, stanů a pracovníků bude v průběhu odpoledne prodloužená Rudná konečně sjízdná! Podle informací Deníku by to mohlo být mezi 13. až 14. hodinou.

Dostavba čtyřsetmetrového úseku klíčové komunikace v Ostravě, Prodloužené Rudné. Snímek z 25. října 2019, měsíc po po předání staveniště.
Prodloužená Rudná roste před očima. Tento týden začne stavba „lávky Richtárky“
CHVÍLE, na níž čekali motoristé i porubští obyvatelé, nastala, začalo se stavět.
Poslední piknik na Rudné. 414 metrů dlouhá noční můra končí

Všechny články k tématu Prodloužená Rudná čtěte ZDE.

Nedostavěná část prodloužené Rudné ulice v Ostravě, září 2019Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Prodloužená Rudná aneb Jak šel čas

2010 – začíná výstavba prodloužené Rudné, probíhají výkupy pozemků a jednání o věcných břemenech

2015 – vstupuje v platnost nový zákon o životním prostředí, zpracovává se studie EIA (vliv na životní prostředí), veškerá stavební řízení se pozastavují a začíná nekonečné kolečko slibů s termíny dostavby

2017 – koncem roku projekt získává souhlasné stanovisko EIA

2017 – ŘSD zahajuje vyvlastnění pozemků a zaznívá slovo „donekonečna“. Moravskoslezský kraj vstupuje do role prostředníka a snaží se přivést obě strany k jednání

2019 – dochází ke zrušení starého stavebního povolení a v srpnu i k vydání nového, které už zohledňuje technické požadavky odpůrců stavby. V září nabývá stavební povolení právní moci a začíná dostavba 414 metrů dlouhého úseku. Práce jsou dokončeny 17. prosince.

Ilustrační foto.
Firma Residomo je na prodej. Mezi zájemci jsou zahraniční fondy
SUEZ Využití zdrojů, a.s. - spalovna odpadů v Ostravě. Ilustrační foto.
ROZŠÍŘENÍ SPALOVNY: Situace není beznadějná, nabádá k činům hnutí Ostravak