Nejhorší je situace v českotěšínské nemocnici, která má čtyři lůžková oddělení. Klimatizace ale není k dispozici ani v jednom z nich.

„Ve vedrech využíváme přenosných větráků, větráme v noci nebo ráno a pacienty nepřikrýváme hrubými peřinami, ale pouze povlaky. Samozřejmě dbáme na dostatečný přísun tekutin,“ řekla náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Alice Ručková.

Přestože nemocnice postupně procházejí modernizací, nikde nemají všechna pracoviště a lůžková oddělení klimatizovaná. V Karvinské hornické nemocnici jsou z pěti lůžkových oddělení klimatizována dvě. Kompletně klimatizované tam mají jednotky intenzivní péče (JIP), ale také sesterny, vyšetřovny a nadstandardní pokoje. Personál proto s vedrem bojuje, jak se dá.

„Na pitný režim dbáme celoročně, přesto ve vedrech podáváme pacientům k více tekutin. V oknech jsou solární fólie, které pomáhají udržovat nižší teplotu v pokojích,“ uvedla náměstkyně pro ošetřovatelskou péči v Karvinské hornické nemocnici Taťána Belicová.

Krajské nemocnice v Havířově, Karviné-Ráji a Orlové mají klimatizovaná pracoviště operačních sálů a také oddělení anesteziologie, resuscitace a JIP.

„V ostatních odděleních jsou klimatizace spíše výjimkou,“ uvedl ředitel nemocnice v Karviné-Ráji a Havířově Jiří Matěj. V Nemocnici s poliklinikou Havířov je klimatizace dostupná například na oddělení geriatrie, které slouží k léčbě seniorů.

VĚTRÁ SE V NOCI

Ve vedrech v nemocnicích větrají zaměstnanci brzy ráno a v nočních hodinách, kdy je teplota nejnižší a okna se celodenně stíní žaluziemi.

„Nemáme moc příležitostí, jak ovlivnit teplotu na pokojích pacientů. Je to velmi nepříjemné, ale dbáme na dodržování pitného režimu a časté nabízení tekutin. Dle možností častější sprchujeme pacienty vlažnou vodou. Tam, kde je to možné a dle dostupnosti využíváme přenosných větráků,“ dodal Matěj.

Bohumínská městská nemocnice má čtyři základní oddělení. Z nichž plně klimatizovaná je chirurgická a interní JIP, kde leží pacienti s nejtěžšími stavy.

„U ostatních pacientů zavádíme klidový režim a zvýšený příjem tekutin. V ranních hodinách, kdy jsou nižší teploty, pokoje důkladně větráme. Nižší teploty na pokojích se nám daří udržovat díky zateplení všech budov. Navíc oddělení následné péče je umístěno v parku, takže tyto budovy jsou většinu dne ve stínu,“ vysvětlila manažerka ošetřovatelské péče Zina Nováčková.

Podle ČTK v bohumínské nemocnici navíc osvěžují seniory zvýšeným přísunem melounů a mražených výrobků.

Veronika Charvátová

Ilustrační foto.
Kvůli suchu je v kraji omezeno kouření, zakládání ohňů i pořádání ohňostrojů