Například Žermanická přehrada odpouštěla vodu už od středy. Ve čtvrtek ráno vodohospodáři stavidlo v hrázi otevřeli ještě více a odpouštět začali i z Těrlické přehrady. Vylití řek Lučiny a Stonávky však nehrozí. Regulací byly hladiny drženy u 1. povodňového pásma. 

Od středečního odpoledne byl zvýšený odtok také na beskydské přehradě Šance. Řeka Opava v Držkovicích vystoupala do 2. pásma povodňové aktivit.

Stav na řece Opavě v Držkovicích, ve čtvrtek 27. dubna okolo dvanácté hodiny. (cca 250 cm)
Řeka Opava v Držkovicích stoupla

Informace o aktuálním vývoji na vodních tocích můžete sledovat ZDE

Ve čtvrtek po poledni vodohospodáři ještě více zvýšili odtok z Žermanické přehrady. Chtěli si vytvořit rezervu pro zadržení dalšího přívalu z Beskyd. Hladina vodního díla dosáhla úrovně horního ovladatelného přelivu. Z ranních 12 kubických metrů za sekundu se množství vody odtékající do řeky Lučiny po poledni zvýšilo na 16,1 kubíku. Hladina řeky stoupla do úrovně 2. povodňového stupně. 

Zdroj: Youtube

V noci a v pátek se mohou řeky vylít z koryt

"Do čtvrtečního rána napršelo v Jeseníkách a stejně tak v Beskydech do 20 milimetrů, ve vyšších polohách byly srážky sněhové a sníh pak odtával. Další vlnu srážek očekáváme v noci na pátek. Napršet by mohlo až 40 milimetrů, v krajním případě až 60 milimetrů," řekla mluvčí společnosti Povodí Odry Šárka Vlčková.

Právě tyto vydatné srážky by mohly na některých tocích způsobovat vylévání z koryt. "Je předpoklad, že 3. stupně povodňové aktivity by mohla dosáhnout řeka Opava v Držkovicích, další toky by mohly dosahovat 2. nebo 1. stupně. Vyloučeno není ani lokální rozlévání toků," dodala Vlčková.

Povodňová bdělost byla ve čtvrtek dopoledne vyhlášena pro oblast Jesenicka, později byla rozšířena na celý Moravskoslezský kraj. 

Předpověď počasí:Nad územím Moravskoslezského kraje bude nadále vlnit studená fronta.
V noci na pátek bude zataženo s deštěm, místy i vydatným, v Jeseníkách nad 1000 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší teploty 5 až 2 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s. V pátek bude zataženo s deštěm, většinou trvalým, místy i vydatným. V Jeseníkách v polohách nad 1000 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty 6 až 9 °C, v Jeseníkách kolem +1 °C, v Beskydech kolem +5 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 3 až 7 m/s.
V sobotu bude zpočátku zataženo a na většině území déšť, v polohách nad 900 m, ráno přechodně nad 600 m srážky sněhové. Během dne ustávání srážek a protrhání oblačnosti, odpoledne místy přeháňky. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

V pátek začaly stoupat řeky v celém kraji

Přesně podle předpovědi se v průběhu noci začaly hladiny potoků a řek zvedat. Na některých hrozí vylévání z koryt. 

3. stupně povodňové aktivity ráno dosáhla Polančice v Polance. Další řeky se drží v 1. nebo 2. pásmu. 

V 7 hodin ráno měly stoupající trend Jičínka v Novém Jičíně, Sedlnice v Sedlnicích, Odra v Bartošovicích, Bílovka v Bílovci, Lubina ve Vlčovicích, Ondřejnice v Kozlovicích nebo řeka Opava v Držkovicích a Děhylově. 

V průběhu dopoledne se do 1. pásma dostaly další potoky a řeky. Na Karvinsku to jsou Petrůvka a Olše, v Ostravě Ostravice. 

Ilustrační fotografie.
Dopravní situace je komplikovaná. Řidiči nevyjíždějte, radí policisté

Hasiči v akci

Na dvě stovky výjezdů stoupl počet zásahů v Moravskoslezském kraji profesionálními a dobrovolnými hasiči.

"Více než třicetkrát hasiči čistili ucpané kanalizace a vodní toky od nánosů bahna, stromů a větví, 26x vyjeli monitorovat malé i velké vodní toky, v čemž pokračují po celý den. Dvě desítky výjezdů mají profesionální a dobrovolní hasiči na Bruntálsku kvůli popadaným a jinak nebezpečným stromům, především během pátečního rána a dopoledne," řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Velká laguna se vytvořila například před vstupem do ZŠ Kosmonautů v Ostravě-Zábřehu, nahlášena hasičům byla ve čtvrt na osm. Vodu zde odčerpávala jednotka ze stanice Ostrava-Zábřeh, když mj. musela vytáhnout obě litinové konstrukce kanálů. (viz fotogalerii)

Vodohospodáři ze společnosti Povodí Odry v pátek ráno zvýšili odtok z Těrlické přehrady. Říčkou Stonávkou se valilo 15 kubických metrů za sekundu, když za normálních okolností to nebývá ani jeden kubík. Přehrada přesto zadržovala většinu vody přitékající z Beskyd. Každou sekundu totiž do přehrady přitékalo z beskydských vrchů až 30 kubíků vody. Žermanická přehrada měla na přítoku 40 kubíků, zatímco pod hráz do Lučiny pouštěla jen 16,1. 

Slezská harta zadržuje na přítoku až 40 kubických metrů, ale pod hráz zatím pouští jen 1,27 kubíku. 

"Vedle čerpání vody ze zaplavených prostor hasiči také vyčistili ucpaný potok náplavami v Kopřivnici a v Ostravě-Polance nad Odrou vyjela ráno jednotka dobrovolných hasičů k monitoringu vodního toku Polančice," sdělil v pátek ráno mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. 
V Ostravě-Polance nad Odrou se stále drží na jednom místě potok Polančice na třetím stupni povodňové aktivity, je to jediné takové místo v Moravskoslezském kraji. Např. dvě ostravské jednotky HZS Moravskoslezského kraje (Poruba a Zábřeh) čerpají vodu z podzemních prostor mateřské školy v ulici Čs.exilu v Ostravě-Porubě, používají speciální vysavač. Já odjel ještě před přivezením vysavače. O vedlejší prostory se postarají pracovnice obvodu Ostrava-Poruba," dodal Kůdela v průběhu dne. 
Do pátečních 14 hodin si žádná z těchto události nevyžádala v Moravskoslezském kraji zranění osob, hasiči také nemuseli nikoho evakuovat do bezpečí. Pokud bylo zjištění vylití řeky či potoka mimo koryto, obvykle byly zatápěny pouze místní komunikace a mostky, jejichž objetí neznamenalo pro místní řidiče větší komplikace. Jediným místem, kde byl v Moravskoslezském kraji dosažen v pátek 3. stupeň povodňové aktivity (SPA), byl potok Polančice v Ostravě-Polance nad Odrou u Klimkovic. Žádné větší bezpečnostní riziko zde nehrozí a místní komunikace je uzavřena," doplnil odpoledne. 

V klidu byli v Těrlicku, kde voda pravidelně zaplavovala chatovou osadu v Hradišti. "Vodu sledujeme, momentálně máme na Stonávce 2. stupeň. Po opravách koryta se voda nevrací a nezaplavuje osadu. Snad to tak vydrží," řekl starosta Martin Polášek. 

Na řece Ostravici ve Frýdku-Místku platil první stupeň povodňové aktivity. Podle Povodí Odry dosáhla hladina řeky v 9.50 hodin 301 centimetrů. Druhý stupeň by byl vyhlášen při výšce hladiny 400 centimetrů.

Vyplavený cirkus

Vydatný déšť vyplavil šapitó cirkusu Šimek v centru Havířova.Zdroj: Deník / Běčák Libor

V centru Havířova voda vyplavila i cirkusový stan a hasiči zde čerpají vodu. Voda zalila šapitó. "Hasiči nám moc pomohli. Představení, ani to dnešní nebo sobotní a nedělní, ohrožená nejsou," řekla Deníku principálka Anna Šimková. 

Částečně byla zaplavena také Ostravská ulice na příjezdu do Havířova, kde pod silnicí vede propustek. 

Voda z řeky Lučiny se vylila také místě, kde se právě buduje nová cyklostezka a meandrující koryto tam stezku ohrožuje dlouhodobě, když se vlivem podmáčení břehy řeky postupně bortí. Nová stezka má být proveden tak, aby byla sjízdná a schůdná i v době vylití řeky.

Zdroj: Youtube

V Horní Suché voda vyplavila sklep a garáž rodinného domu manželů Olgy a Emila Konopkových. "Od časného rána tady s vodou bojujeme. Do domu se dostala z pole. Místní dobrovolní hasiči ji odčerpali, zbytek musí vyschnout," popsali. 

V Karviné voda z řeky Olše zalila část cyklostezky. 

V Českém Těšíně zasedala povodňová komise

"Během dnešního dne hasiči odvezli pytle s pískem a postavili hrázku v ulici Rybářské, kde byla hladina potoku jeden centimetr od vylití z koryta. Podle předpovědí se má situace zlepšovat, odpoledne má již déšť ustávat. Řeka Olše i díky regulování a zpevňování břehů v minulosti neohrožuje na území města žádnou lokalitu, předpokládá se, že může dojít maximálně k lokálnímu vylití vody na menších přítocích. S monitorováním situace pomáhají čidla, které jsme v rámci projektu instalovali několik let zpět v sedmi nejproblémovějších místech," informovala mluvčí města Dorota Havlíková. 

Uzavřená cesta v Ostravě

Přes Havlíčkovo nábřeží u mostní lávky na moravském břehu Ostravice v centru Ostravy řidiči kvůli vodě na silnici neprojeli a hromadně se tam otáčeli. Policie pak místo uzavřela. 

V Havířově voda zalila Ostravskou ulici. Voda se tam rozlévá tradičně v místě, kde je poblíž čističky odpadních vod pod silnicí propustek. Doprava musela být svedena do levého jízdního pruhu. 

Voda poškodila dálnici

Sesuv půdy vlivem vytrvalých dešťů u dálnice D48 směrem na Český Těšín.Zdroj: Deník / Sonnek Pavel

Vlivem podmáčení došlo k sesuvu svahu u dálnice D48 mezi Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem. "Na 68,5 kilometru došlo k utržení svahu pod protihlukovou stěnou. Zjišťuje se rozsah poškození a pravděpodobně tam bude omezena doprava," řekl Deníku před pátečním polednem policejní mluvčí Miroslav Kolátek.

Hladina Jičínky na Novojičínsku se zvedla do úrovně II. pohotovostního stupně už v 8 hodin ráno a byla na něm až do poledne. V Žilně, místní části Nového Jičína, městská policie zvedla a uzavřela most, v Mořkově hasiči zasahovali u výtoku z kanálu.
Řeky na Novojičínsku straší vysokými hladinami

Kulminace

Kolem pátečního poledne začaly hladiny toků v podhorských oblastech a v lokalitách, kde byly srážky intenzivnější, kulminovat. Zvyšování hladin vodohospodáři zaznamenávali na větších řekách, jako Odra, Ostravice nebo Olše, které však množství vody spolehlivě pojímaly.