Jaké jsou vaše bezprostřední pocity z vítězství ve volbách v Moravskoslez­ském kraji?

Mám velkou radost. Naplnili jsme cíle, které jsme chtěli, přestože to nebylo nic jednoduchého. Těší mě, že jsme volby vyhráli a také že jsme rozbili dosavadní koalici sociální demokracie a komunistů. Mám pocit, že těch osm let, které vládli, se už na tomto kraji začínalo projevovat negativně. Teď se podle mě nabízí možnost otevřít novou politiku – podporu mladých, jejich podnikání.

Všechny články na téma Volby 2016 v MS kraji najdete zde

Překvapil vás až tak výrazný úspěch? Přece jen druhá ČSSD na vás ztratila devět procent hlasů a má o osm mandátů méně.

Možná mě překvapil, ale když budu upřímný, tak musím říct, že jsem věřil, že bychom mohli vyhrát o víc. Cítil jsem v kostech, že ten tým funguje a že jsme si to odpracovali velice tvrdě. Dělali jsme celou řadu analýz, abychom měli k dispozici fakta. Z toho jsme pak sestavili program směřovaný ke klíčovým bodům.

A v poslední fázi jsme se to snažili sdělit lidem v kontaktní kampani. Bylo to hodně práce, obětoval jsem tomu rok svého volného času. Ale vyplatilo se to. Teď je to euforie pro mě i pro ostatní v týmu.

Znamená ten výsledek, že „neberete" nic jiného, než funkci hejtmana?

Ano, šel jsem do těchto voleb s tím, že bych chtěl dělat hejtmana. Úplně jsem si nedokázala představit, že bych třeba dělal náměstka někomu jinému. Přece jenom už mám za sebou nějakou historii a nikdy jsem nevnímal funkci jako cíl, ale jako prostředek. Jinak řečeno – když nemůžete věci ovlivňovat a měnit, tak je to problematické. A hejtman je ten, kdo tu politiku a směřování kraje ovlivňovat může.

Jaké kroky tedy podniknete ve vyjednáváních o nové koalici? Koho oslovíte jako prvního?

Nejprve bychom se chtěli sejít s KDU-ČS a potom také s ODS, abychom zjistili, do jaké míry jsme schopni se dohodnout na budoucí spolupráci. (tyto tři strany by měly většinu 36 křesel v 65 členném zastupitelstvu – pozn. red.) Nechci teď ale vylučovat ani další možnosti, jako třeba spolupráci s ČSSD. (i tato koalice by měla 36 křesel – pozn. red). Ale je otázka, jak by toto spojení vypadalo. Zatím bych tedy upřednostňoval tu první variantu, která je podobná koalici na ostravské radnici, protože dobré propojení kraje a jeho největšího města je rovněž důležité.

Kdyby přece jen došlo na „variantu dvě" – debatu o koaliční spolupráci se sociální demokracií. Do jaké míry by pro vás byla problémová postava současného hejtmana Miroslava Nováka, proti němuž se ostře vyjadřuje šéf hnutí ANO Andrej Babiš?

Já to řeknu na rovinu. Já jsem nikdy s panem Novákem neměl žádný spor, ale je pravda, že je spoustou lidí v tomto kraji vnímám jako nepřijatelný. To je tedy záležitost, která je asi velice citlivá, ale je to věc sociální demokracie, jak se k tomu postaví, a já jim do toho nehodlám mluvit. Ale ještě jednou říkám, že pro mě osobně Miroslav Novák překážkou pro vyjednávání není.

A jak teď tedy naložíte s funkcí rektora VŠB?

Já jsem připraven na to, že v okamžiku, kdy budu jmenován hejtmanem, tak samozřejmě pověřím vedením univerzity svého statutárního zástupce – prorektora. Také se zřeknu platu, aby to nikdo nevnímal, že chci mít dva platy, ale nechám si ještě malý úvazek na škole, protože tam mám nějaké své studenty a projekty a nemůžu se hned úplně odstřihnout. Pro mě to bude takový relax, když si jednou týdně zajdu zapřednášet. Ale rozhodně nebudu kumulovat funkci hejtmana a rektora.

Jaké jsou priority, se kterými půjde do koaličních vyjednávání? Co všechno by chtěl v našem kraji v prvé řadě realizovat?
Do jaké míry může využít v pozici hejtmana zkušenosti z funkce rektora Vysoké školy báňské, kterou zastává už šest let?

Odpovědi na tyto i další otázky najdete již zítra v tištěném vydání Deníků Moravskoslezského kraje, které přinese i rozšířené volební zpravodajství!

Redaktoři Deníku pro vás již od pátečního odpoledne do sobotních večerních hodin sledovali on-line volební dění po celém regionu:

Online reportáž