Jde o snímky, které Štreit v obci nafotil v sedmdesátých a osmdesátých letech. Vernisáž se konala v neděli, byl to velkolepý happening pod vedením dalšího významného umělce z našeho regionu, režiséra Vladimíra Morávka, který stál za myšlenkou přípravy výstavy.

Bylo to setkání obrazotvornosti s fantazií. Režisér Vladimír Morávek připravil vernisáž fotografií Jindřicha Štreita v Lomnici se sobě vlastní impulsivní fantazií. Morávek vedl průvod diváků obci a každá fotografie, zahalená papírek, se odhalovala zvlášť. Podíleli se na tom děti a místní lidé.

Tu Morávek zorganizoval na přechodu rekonstrukci slavného záběru členů skupiny Beatles, kterak kráčí přes přechod a přiměl několik diváků, aby se zuli z bot a pózovali na cestě. A nebo na silnici psal oslavná slova na počest Jindřicha Štreita.

Byli tu lidé, které Štreit před lety vyfotil a Morávek organizoval rekonstrukce záběrů. Snímky, které Štreit v sedmdesátých a osmdesátých letech fotil po vesnicích na Bruntálsku, se zapsaly do dějin české a světové fotografie.

Výstava v Lomnici je poctou světovému fotografu Štreitovi i holdem k místu, kde snímky vznikly. Potrvá tak dlouho, jak vystavené fotografie na ulici vydrží. (ot)