„Prosíme, nepouštějte pejsky volně běhat a honit srny, žije tady březí srna, která bude rodit mládě v květnu – červnu,“ to stojí na letácích na jižním konci lesa mezi VIII. obvodem Poruby a Plesnou. Anonym připomíná loňský (oficiálně ovšem nepotvrzený) případ mrtvého, snad uštvaného kolouška.

Burger Street Festival u OC Forum Nová Karolina v Ostravě, květen 2021.
PODÍVEJTE SE: Burger festival v Ostravě u Karoliny přilákal davy gurmánů

Autor též popisuje své pravidelné zkušenosti s lidmi, jejichž psi tu prý „prohánějí“ srnčí zvěř. „To jsem sice neviděl, ale už asi pětkrát se mě pejskaři zeptali, jestli chci přes hubu, když jsem je nabádal, aby si psy uvázali…“ poznamenává senior, pro kterého je Osošník místem každodenního dopoledního „špacíru“.

„To upozornění je správné!“ míní paní z paneláku venčící zlatého, chlupatého retrievra. Samozřejmě na vodítku. Obrázky letáčků už také kolují po sociálních sítích a samozřejmě se okolo nich docela diskutuje. Zejména, co se pobíhání pejsků na volno týče a potřeby chovat se v přírodě slušně – jako na návštěvě.

Důl Michal z ptačí perspektivy.
VIDEO: Důl Michal z dronu. Industriální památka v Ostravě budí obdiv i nostalgii

„Naše dílo to není,“ říká k apelům na pejskaře Tomáš Šlonc. Myslí při tom lesníky (je revírníkem v Plesné) i myslivce (je hospodářem sdružení v Děhylově). Tuto iniciativu přisuzuje komusi ze sídliště… a celkem ho chápe. Ostatně, právě touto dobou zvěř rodí, správně se říká klade, mláďata a potřebuje více klidu.

„Jako myslivec a lesák vnímám lidskou bezohlednost vůči přírodě i sobě navzájem,“ konstatuje Šlonc. A nejsou to pouze psi na volno. Připomíná případ starší ženy (taky pejskařky) přinášející mu večer do hájovny naříkající srnče, že prý je bez mámy. Ne nadarmo visí v lesích „úřední“ doporučení, jak si tu počínat.

Hosté restaurace U Kocoura Olivera sledovali první zápas národního týmu na hokejovém šampionátu, který skončil Rusko-Česko 4:3. Bohumín, 21. května 2021.
Bez šál, ale s vášní. Začátek hokejového MS fanoušci sledovali i na zahrádkách

„Jako člen myslivecké stráže se snažím slušně domlouvat,“ uvádí k nezodpovědnému chování revírník v Osošníku. Má každopádně v dané pozici práva veřejného činitele včetně možnosti popohánět původce přestupků, aby se zodpovídali. Nejhorší aktivity, jakými je štvaní či strhávání zvěře, nechává řešit policii.

„Zmizel v lese a asi se pustil za vysokou, pak se ozvala rána a už jsme ho nikdy neviděli,“ komentuje osud rodinného psího miláčka Jiří Staněk. Což je bezesporu extrémní příklad. Adriana Mikulecká se při jednom obrací na motoristy: „Pod koly aut zemře více zvěře, lidé mezi lesy a polem jezdí jako prasata.“