I loňská samička byla jediná. Obě mláďata jsou tak velikou nadějí pro posílení populace v Evropě, která čítá sotva 50 jedinců, a pro zachování tohoto lemura pro příští generace.

"Mládě přišlo na svět 31. března. Porodila jej čtrnáctiletá samice, která mládě zdárně odchovává. Před tím porodila ještě dva samce, takže má už dostatek zkušeností, aby i svého čtvrtého potomka úspěšně odchovala. Její loňská dcera je také s nimi, která pozorováním matky s mládětem získává cenné zkušenosti pro budoucnost," řekla mluvčí zoo Šarka Nováková.

Chovatelé nijak do lemuří rodiny nezasahují, snaží se dopřát samici s čerstvě narozeným mládětem maximální klid. „Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi vzácný a v přírodě kriticky ohrožený druh, je nanejvýš žádoucí, aby mládě bylo odchováno přirozeně svými rodiči. Ještě nevíme, jakého pohlaví mládě je a nebudeme to vědět minimálně prvního půl roku. Obě pohlaví se totiž rodí zbarvená jako samice, teprve v 6 až 8 měsících se maska změní podle pohlaví. Velmi bychom si přáli, aby i toto mládě byla samička, protože těch je v evropské populaci velký nedostatek.Zatím bohužel nemáme zprávy, že by se v nějaké jiné evropské zoo narodilo další mládě. Za poslední dva roky by tak dvě ostravská mláďata byly jedinými přírůstky," řekla vrchní chovatelka primátů Jana Kanichová.

Lemur mongoz (Eulemur mongoz) obývá suchý opadavý les a sekundární prales v severozápadní části Madagaskaru a v minulosti byl vysazen na ostrovy Moheli, Anjouan a Grand Comoro. Přestože byl v relativně nedávné době ještě poměrně běžný, tak ničení životního prostředí a lov dostal tohoto lemura dle Červeného seznamu (IUCN Red List) do kategorie „Kriticky ohrožený“, což je poslední před kategorií „Vyhubený“. Madagaskar je jednou z nejvíce zničených oblastí na světě a všem rostlinám i živočichům hrozí reálné vyhubení.

ICEROLL. Rolovaná zmrzlina se připravuje na speciální mrazící pánvi přímo před očima zákazníka. Je to požitek nejen pro chuťové buňky, ale také pro oči.
Nový zmrzlinový hit přichází i do našeho regionu: Iceroll - rolovaná zmrzlina