VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Začíná Karlovský gastrofestival, svátek valašské kuchyně

Velké Karlovice – Už jen pár hodin zbývá do zahájení Karlovského gastrofestivalu - svátku všech gurmánů a milovníků (nejen) valašské kuchyně ve Velkých Karlovicích. Uskuteční se 5. až 7. října a opět přinese spoustu dobrého jídla, zábavy i doprovodných programů. Hlavní událostí bude víkendová Gastro tour s bohatou nabídkou krajových specialit a regionálních produktů na mezinárodním farmářském trhu.

5.10.2012
SDÍLEJ:

Karlovský Gastrofestival - frgályFoto: Archiv festivalu

Karlovský gastrofestival pořádá Resort Valachy s majiteli hospod a restaurací v údolí Léskové. Cílem je popularizovat regionální producenty a valašskou gastronomii, k níž neodmyslitelně patří frgály, kyselice, halušky či slivovice. Zároveň každý ročník zpestří prezentace gastronomie některé evropské země. „Letos přivítáme producenty a kuchaře z Maďarska. Bude mezi nimi mj. Miguel Rocha Vieira, šéfkuchař restaurace Costes v Budapešti, držitel michelinské hvězdy, která je nejprestižnějším oceněním v kuchařském oboru. Zájemci budou moci jeho um ocenit při Michelinském obědě a Galavečeři v sobotu 6. října v hotelu Lanterna," uvedl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.Karlovský Gastrofestival

Hlavním bodem Karlovského gastrofestivalu je Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem. Koná se v sobotu 6. a neděli 7. října vždy od 10 do 18 hodin. Lidé mohou v této době navštěvovat hospody i další gastro zastávky (letos celkem 10) a ochutnávat různé speciality i krajové produkty ve stáncích. Hospody nabídnou vedle tradičních valašských pokrmů i jehněčí, zvěřinové či zabíjačkové speciality, zajímavostí je králičí menu v hotelu Lanterna, které vzešlo z nedávné soutěže o nejlepší recept.

Producenti na farmářském trhu nabídnou frgály a další pečivo, uzeniny, sýry, medové výrobky, čerstvou zeleninu či domácí mošty a marmelády.

Díky účasti Maďarů zpestří nabídku husí speciality, vína, sýry, koření a čabajka i další uzeniny z mangalice – vepřového masa stejnojmenného plemene, které si mezi gurmány vysloužilo pro svou šťavnatost a vysoký obsah zdravého cholesterolu pojmenování „bio-prase".

Vrátí se i loňští hosté z italské obce Sauris, přivezou pršut a další uzeniny, horské pivo Zahre a kuchaře, který bude vařit italské speciality. Mezi gastro zastávkami hosty sveze turistický vláček, historický autobus či koňský povoz. Za pokrmy i zboží na trhu se platí jednotným platidlem valašským gastrošem (1 gastroš = 25 Kč).

Gastro tour se koná za každého počasí, vstup je zdarma.

Připraveny budou i doprovodné programy: řemeslný jarmark, barmanské večery či kuchařské show u hotelu Horal, na které je letos nově vstup zdarma. Jedna gastro zastávka je zasvěcena zábavě pro děti s možností hlídání, při dobrém počasí se budou konat vzlety v horkovzdušném balonu. Sobotní večer zpestří v některých hospodách živá muzika a Zakarpatská veselice s vatrou, cimbálovou muzikou a ukázkami tanců.

Vyvrcholením gastrofestivalu bude v neděli 7. října od 11 hodin soutěž o nejlepší valašský frgál, v níž mohou svůj um poměřit pekařky a pekaři z řad veřejnosti. Letos přinese zpestření v podobě speciální kategorie kuriózních frgálů. Klání se může zúčastnit kdokoli, stačí přinést soutěžní frgál do 10:30 hodin do hotelu Lanterna. V čele poroty tradičně zasedne pan Ladislav Frgal.
Další informace najdete na www.karlovskygastrofestival.cz

Program Karlovského gastrofestivaluMiguel Rocha Vieira

Pátek 5. 10.

20:00 - Barmanský večer (Lanterna)

Sobota 6. 10.

10:00 - 18:00 - Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)
10:30, 13:00, 15:00 - Kuchařské show (Horal)
12:00 - Michelinský oběd – Miguel Rocha Vieira (Lanterna)
17:00 - Podvečer s kapelou Dareband (U Dorňáků)
18:00 - Zakarpatská veselice (Areál Lésková)
19:00 – posezení s živou muzikou (Penzion Pod Pralesem)
20:00 – Galavečeře s michelinskou hvězdou – Miguel Rocha Vieira (Lanterna)
20:00 – Maďarská galavečeře – Almárium Hungarorum (Horal)
22:00 - Barmanský večer (Lanterna)

Neděle 7. 10.

10:00 - 18:00 - Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)
10:30, 13:00, 15:00 - Kuchařské show (Horal)
11:00 - Soutěž o nejlepší valašský frgál (Lanterna)
18:00 - Galavečeře „Best of Valachy" (Lanterna)

TOP 10 Karlovského gastrofestivalu aneb Co si nenechat ujít

1. Michelinský oběd a Galavečeře s Miguelem Rochou Vieirou – jedinečná příležitost ochutnat špičkovou gastronomii v podání držitele michelinské hvězdy (6. 10., Lanterna)
2. Valašské frgály – tuto nejznámější valašskou pochoutku nabídnou prodejci na farmářském trhu, můžete také ochutnávat při soutěži o nejlepší valašský frgál
3. Králičí menu – jedinečná příležitost ochutnat králíka „jinak". Hotel Lanterna nabídne pokrmy, které vzešly z letošní soutěže O nejlepší valašský recept.
4. Maďarské uzeniny z mangalice – mangalica je maďarské plemeno prasat, které vyniká šťavnatým masem s obsahem zdravého cholesterolu. Používá se k výrobě maďarských uzenin – uheráku či čabajky. K dostání bude na farmářském trhu, k ochutnání na Maďarské galavečeři (6. 10., Horal).
5. Italský pršut a tiramisu – hosté z italské obce Sauris budou v Gril srubu Razula servírovat italské speciality, nakoupit tu můžete pršut, sýry a další italské produkty
6. Zabíjačka – neodmyslitelně patří k Valašsku, proto můžete u hotelu Galik ochutnat tlačenky, jitrnice a další zabíjačkové speciality
7. Mezinárodní farmářský trh – zcela jedinečnou příležitost nakoupit regionální valašské i maďarské produkty nabídne trh u Hotelu Pod Javorem (sobota a neděle 10:00 – 18:00).
8. Sobotní večerní programy – neodjíždějte v sobotu domů hned po Gastro tour. Můžete pokračovat v gurmánských zážitcích na galavečeřích v hotelech Lanterna a Horal, zajít na Zakarpatskou veselici, vystoupení kapely Dareband či barmanský večer.
9. Kuchařské show – třikrát denně v sobotu i neděli budou svůj um předvádět profesionální kuchaři u hotelu Horal. Zúčastní se mj. tým HORECA a Milan Macháček, vítěz Gourmet team Challenge 2010
10. Vzlety v horkovzdušném balonu – podívejte se na údolí Léskové z výšky. Při příznivém počasí se budou u Gril srubu Razula konat krátké vzlety v horkovzdušném balonu.

Gastrofestival - mapka

Co kde najdete při Gastro tour

Spa hotel Lanterna – králičí menu, soutěž frgálů, barmanské večery, michelinský oběd a galavečeře
Wellness hotel Horal – jehněčí a další krajové speciality, kuchařské show, jarmark
Hotel Galik – zabíjačkové a valašské speciality
Hotel Pod Javorem – MEZINÁRODNÍ FARMÁŘSKÝ TRH, kyselice, gulášovka, houbová omáčka, šoulet, domácí jablečný štrůdl, grilovaná kolena zlínské Restaurace U Johana
Gril srub Razula - italské produkty a speciality, káva Bencini, vzlety v horkovzdušném balonu
Apartmány Razula - burčák, víno, grilované speciality, sýry, ochutnávky nepasterizovaného piva
Penzion Pod Pralesem – valašské speciality, grilovaná žebra, jehněčí, sobota večer živá muzika
Penzion U Dorňáků – zvěřina, ryby, kyselice, sobota odpoledne Dareband
Pension Školka – zábava pro děti, "Dětská odložna" - hlídání s programem, palačinky, šulánky s mákem, švestkový koláč, dršťková polévka, grilované steaky, živá muzika
Areál Lésková – zakarpatská kuchyně (bograč, holubce, sirniky, šašlik, opékané brambory na ohni…), živá muzika, v sobotu večer Zakarpatská veselice

Užitečné informace

Jednotná měna – Valašský gastroš Oficiálním platidlem Karlovského gastrofestivalu je Valašský gastroš. Má podobu papírové "bankovky" chráněné vodoznakem. Platba za degustační pokrmy v hospodách a restauracích a za zboží na farmářském trhu během Gastro tour (tedy v sobotu a neděli od 10:00 do 18:00) je možná výhradně tímto platidlem. Na všech gastro zastávkách jsou k dispozici označené směnárny, v nichž si můžete vyměnit peníze v poměru 25 Kč = 1 gastroš. Minimální množství pro výměnu ve směnárně: 4 gastroše (100 Kč), vždy od 14:00 bude možno přikupovat gastroše po 1 ks.
Doprava - Pro parkování automobilů jsou vyhrazeny zdarma parkovací plochy v údolí Léskové. Mezi gastro zastávkami, které jsou rozprostřeny ve vzdálenosti 3,5 km, se můžete pohybovat pěšky (cyklostezka Bečva), nebo se svézt turistickým vláčkem, historickým autobusem či koňským povozem.

Autor: Redakce

5.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 18 000 Kč

Zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb ZEDNÍK. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Mazur Jiří, e-mail: jirimazur@seznam.cz, tel. : 603 948 254. , Požadujeme: SOU v oboru, praxe výhodou., Náplň práce: zednické práce. , Pracoviště: Lhotka u Litultovic, možnost ubytování.. Pracoviště: Jiří mazur, 747 55 Litultovice. Informace: Jiří Mazur, +420 603 948 254.

Informační technologie - Informační technologie Technici počítačových sítí 33 000 Kč

Technici provozu informačních a komunikačních technologií, technici programátoři PROGRAMÁTOR -KA IS K2. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 33000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO:Moravcová Jana, e-mail: kariera@stoklasa.cz, Požadavky:, - znalost OOP, Object Pascal, - znalost relačních databází (výhodou MSSQL), - znalost IS K2 výhodou, event. jiný ERP systém, - výhodou základní znalost skladového hospodářství, Místo výkonu práce - Kravaře, možnost home office, nástup možný ihned., Pracovní náplň:, - dohled nad IS K2 - aktualizace, novinky, - zodpovědnost za funkčnost IS K2, - analýza a zpracování požadavků pro IS K2, - zaškolení uživatelů IS K2. Pracoviště: Stoklasa textilní galanterie s.r.o., Záhumenní, č.p. 453, 747 21 Kravaře u Hlučína. Informace: , .

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 90 Kč

Zámečníci strojů ZÁMEČNÍK - STEHAŘ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč, mzda max. 140 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KO: Tůma Miroslav, tel.: 553 608 650 - možno domluvit osobní schůzku, e-mail: miroslav.tuma@ferram.cz., Požadujeme: znalost čtení technické dokumentace a orientace ve výrobní dokumentaci, praktické zkušenosti, samostatnost, zodpovědnost, pečlivost a spolehlivost., Pracoviště Opava, nástup možný ihned.. Pracoviště: Ferram strojírna, s.r.o. - pracoviště okres opava, Vávrovická, č.p. 275, 747 07 Opava 7. Informace: Miroslav Tůma, +420 606 744 892.

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 103 Kč

Pracovníci ostrahy, strážní PRACOVNÍK, PRACOVNICE OCHRANY OSOB A MAJETKU- DISPEČER-KA OSTRAHY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 103 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: KO: Chudý René, tel.: 725 625 852 - volejte pouze od 6:00 do 18:00 hod., e-mail: rene.chudy@bois.cz. , Reprezentativní chování a vystupování, komunikativnost., Práce v nepřetržitém provozu ve 12-ti hodinových denních i nočních směnách. Jedná se o monitoring kamerových systémů, organizace výjezdů k prověření signalizovaných poplachů na pultu, centralizované ochrany, organizace a řízení pracovních činností dispečerského pracoviště. , Nástup dle dohody., Možnost získání zbrojního průkazu.. Pracoviště: Bois opava a.s., Olomoucká, č.p. 267, 746 01 Opava 1. Informace: René Chudý, +420 553 626 972,725 625 852.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Opilý muž zastavoval dopravu

Ilustrační foto.
39

Rájem motorkářů v Moravskoslezském kraji je Opavsko

AKTUALIZUJEME

Opava nedala Žižkovu šanci

/FOTOGALERIE,3x VIDEO/ Po dvou remízách v řadě brali opavští fotbalisté tři body. Na domácím trávníku porazili Žižkov 3:0. Před téměř čtyř tisícovkami diváků nedali týmu zpod televizního vysílače šanci.

Kamionem najedu do dětí, hrozil mladík z Ostravy. V plánu měl i natočení videa

Mladík z Ostravy po sobě chtěl zanechat spoušť v podobě rozmačkaných lebek. Kamionem najedu do dětí, hrozil na internetu. Vzorem mu byl terorista z Nice a Hepnarová.    

Školka zřídila miniarboretum

/FOTOGALERIE/ Nevšední projekt může veřejnost od nedávna navštívit na zahradě Mateřské školy Havlíčkova v Opavě. Před několika dny zde totiž bylo otevřeno takzvané miniarboretum, na jehož vzniku se podílely i samotné děti.

O hustém provozu se ministr přesvědčil osobně

Jedním z bodů v programu návštěvy vlády v demisi v Moravskoslezském kraji bylo také setkání se starosty obcí. A na to se jich vypravilo hned několik také z opavského okresu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT