Významnou úlohu historicko – prezentační akce Armády ČR (AČR) se vzpomínkou mimo jiné na rok 1938 a tehdejší dění v pohraničí mají sehrát opět i vojáci v záloze, jak v rozhovoru nastiňuje plukovník Jaroslav Hrabec, velitel Krajského vojenského velitelství (KVV) Ostrava.

Dá se u záložáků najít paralela mezi minulostí a současností?

Právě při částečné mobilizaci v květnu před osmdesáti lety, kterou vyvolala zhoršená bezpečnostní situace a radikalizace bojůvek jak za hranicemi, tak na našem území, sehráli významnou úlohu také českoslovenští záložníci, které povolali k doplnění jednotek Stráže ochrany státu. A to platí pro aktivní zálohy i v této době; v případě potřeby by při zajišťování územní obrany dostaly podobné úkoly, jako jejich předchůdci v roce 1938 připravení tehdy k obraně republiky. Soudobí záložáci si je připomenou v Darkovičkách samostatnou dynamickou ukázkou jejich současných schopností.

VELITEL KVV Ostrava, plukovník Jaroslav Hrabec.Zdroj: Deník/Radek Luksza

Jakou roli hraje hraje v dnešní době vojsko v našem regionu?

Armáda zastoupená krajským velitelstvím, včetně jemu podřízených aktivních záloh plní úkoly související s ochranou a obranou teritoria, stejně tak ostatní útvary na teritoriu plní své výcvikové a odborné úkoly dle charakteru těchto jednotek. Krajské vojenské velitelství rovněž vůči občanům kraje zastupuje resort obrany, což zahrnuje ve spolupráci se zdejším rekrutačním střediskem zejména zprostředkovávání vstupu do armády, do vojenských škol, nebo aktivních záloh. Poskytujeme také údaje potřebné pro občany v profesním životě či při odchodu do penze – jak dlouho sloužili v armádě, jaké odbornosti a oprávnění dosáhli. Nezapomínáme ani na tradice a jejich dodržování spojených zde hlavně s Ostravskou operací a stejnou pozornost věnujeme péči o válečné veterány. Těch z druhé světové války zde žije přes padesát, novodobých pak několik set.

A jaký je současný pohled veřejnosti na aktivity Armády ČR?

Stejně jako se v posledních letech zvedala prestiž vojáků v naší republice, tak i v tomto regionu vnímáme skutečně velký – nikoliv jen zvýšený – zájem o armádu. To je mimo jiné výsledkem práce v uplynulých sedmi letech, kdy jsme se prezentovali desítkami akcí pro mládež  nebo cvičeními v civilním prostoru. Moravskoslezký kraj je v rámci republiky i významnou oblastí pro rekrutaci do armády, kde vojsko platí pro zdejší obyvatele za atraktivního zaměstnavatele.

A co záložáci, jaké jsou jejich počty v teritoriu KVV Ostrava?

Momentálně jich máme v kraji v evidenci 218, u vlastní pěší roty AZ jich slouží 155. Každopádně evidujeme dalších více než 350 žádostí o vstup do aktivních záloh, které vyřizujeme podle zájmu záložníků. Nejvíce jich chce k tankovému praporu, k mechanizovaným jednotkám a samozřejmě – v případě těch nejzdatnějších – ke speciálním jednotkám. Jsou ovšem i zájemci nacházející uplatnění své odbornosti v dalších útvarech, včetně lékařů i zdravotnického personálu hlásícího se například do Těchonína. Co se naší pěší roty týče, předpokládám, že ještě letos ji doplníme dalšími devadesáti vojáky v záloze.

Akční sobota v Darkovičkách

U pevnostních opevnění v Darkovičkách na Hlučínsku se v sobotu 19. května od 10 hodin odehraje další vzpomínkově – prezentační akce AČR pro veřejnost. Její účastníci by měli každopádně dorazit s minimálně půlhodinovým předstihem, aby stačili odstavit auta na odloučených parkovištích a došli k areálu (k tomu bude vyhrávat vojenská hudba).

Kromě historických ukázek vážících se k rokům 1918, 1938 i 1945 se představí soudobá technika a v dynamických ukázkách jednotky armády včetně záložáků. Specialitu slibují i vzdušné síly – opakované přelety sestav stíhaček (JAS 39 Grippen) a vrtulníků (Mi 24, případně Mi 171), jež by se měly také objevit nad hlavami obyvatel Ostravy.

Z programu
V pátek 18. května proběhne od 20 hodin simulovaný noční nálet z roku 1944 na Ostravu.
V sobotu budou moci návštěvníci od 10 do 13 hodin zhlédnout dobové vojenské ukázky, od 13 do 15 hodin na ně čeká přehlídka vojenské techniky.

*Během akce bude areál vyhlášen jako vojenský prostor. 

Silesia Merida Bike Marathon. Ilustrační foto z uplynulých ročníků.
Největší cyklistická akce roku na Opavsku je tady. V sobotu se jede Silesie