Našincům může připomínat středočeskou Velkou Ameriku, Poláci však místo poutají jako tamní „Maledivy“, ve skutečnosti je to bývalý lom, dnes vlastně arboretum a v názvu má slovo park. Zdá se toho být až příliš na jednu lokalitu, kde se nyní po oteplení začnou sjíždět v hojném počtu Poláci, ale i turisté ze zahraničí. Na výlety, ale mnohdy i dovolenou.

Park Gródek v Jaworzně u Katovic ale rozhodně stojí za to navštívit. Tamní skalisté útesy s všude vonícími borovými háji a výhled na průzračnou azurovou vodu dají jasnou odpověď. Slezská botanická zahrada, která se o Gródek stará, tam sice během covidu zrušila altánek se zvířaty, ale až se oteplí zdejší voda, stejně tam návštěvníci stráví celý den.

Restaurace Imrvére ve Frýdlantu nad Ostravicí si získala popularitu v celém regionu nejen díky vyhlášeným hamburgerům.
Restaurace Imrvére: na jejich hamburgery jezdí do Beskyd celý region, víme proč!

Velkou místní atrakcí jsou dřevěné chodníky přímo v zatopené části lomu, kterými se lze procházet. Ne každý rok je tam vody dostatek, někdy jsou proto na suchu, letos tam ale kotníky smočíte.

Přestože už nyní do Gródku míří dostatek lidí, díky velké rozloze arboreta s nejrůznějšími trasami však na návštěvníky čeká klid „rušený“ snad jen zpěvem ptáků. Po dálnici, jejíž úsek není zpoplatněný, se tam z Ostravy dostanete za hodinu, tedy ve srovnatelném čase jako například na druhou stranu do Olomouci.