Jenomže podle hygieniků to nemusí být vždy nejlepší volba. Důvodem je cukr. Odborníci ze Státního zdravotního ústavu totiž při posledním měření zjistili, že celá čtvrtina jogurtů obsahuje více sladidel, než kolik stanoví takzvaná pamlsková vyhláška. Podle té na každých sto gramů mléčného výrobku nesmí připadat víc než jedenáct gramů cukru.

Bílé jogurty prošly

Skutečnost je ale často jiná, zjistili zdravotníci, když otestovali 41 vzorků jogurtů různých značek. Do školních stánků a bufetů by se podle norem hodilo jen 75 procent těchto výrobků. Zbylá čtvrtina v testech propadla.

Jak která nemocnice léčí? Podívejte se, kde vám nejlépe odoperují žlučník

JogurtyZdroj: Deník„Snížení obsahu cukru se přitom na chuti jogurtů nikterak neprojeví,“ uvádějí autoři zprávy, která při průzkumu vznikla. Nejlépe podle nich dopadly bílé jogurty, které obsahují v průměru jen tři procenta cukru. Naopak nejhůř se zapsaly ochucené výrobky s ovocem.

Zdravotníci jsou přesto spo-kojení. Většina výrobců se totiž podle nich pamlskové vyhlášce přizpůsobila. „Za rok se díky tomu u dětí ve věku 4 až 17 roků snížil přísun jednoduchých cukrů o více než 800 tun,“ vysvětlují.

Cukerná daň

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly se přesto bude cukr ještě řešit – a to hlavně v souvislosti se slazenými nápoji. Po vzoru dalších evropských zemí chce zavést takzvanou cukernou daň. „Viděl jsem totiž studie, podle nichž člověk přibere šest kilogramů ročně jenom proto, že denně vypije litr Coca-Coly. Jedna lahev takového nápoje obsahuje neuvěřitelných 27 kostek cukru,“ vysvětluje.

Český národ už přitom nyní patří k těm nejobéznějším. Spotřebu sladkých nápojů proto chce Prymula legislativně omezit pomocí cukerné daně už příští rok.

Slavnostním poklepáním na základní kámen v pivovaru Radegast. Zahájení stavby nové plechovkové linky, 22. března 2019 v Nošovicích.
Areál pivovaru Radegast v Nošovicích se rozroste
Snímek z rekonstrukce svinovských mostů v roce 2012. Ilustrační foto.
A je to tady! Po víkendu začne rekonstrukce Opavské. Potrvá do konce roku