Na pocitové mapě Krnova respondenti označili turistické stezky na Cvilíně „tady to mám rád“ a „tady trávím volný čas“. Stejně vnímala Cvilín rodina, která se sem vydala na procházku se dvěma psy a s holčičkou ve věku 2,5 roku.

Marcela Steuerová pochází ze Sídliště pod Cvilínem. Zamilovala si zdejší romantickou přírodu. Co by se tam mohlo stát? Skály a opuštěné lomy Cvilína zná každý Krnovan jako své boty. Přesto stačil okamžik a podzimní brouzdání spadaným listím se změnilo v boj o život.

„Těšili jsme se, jak si posedíme na lavičce s vyhlídkou na Petrův rybník. Zlatého retrívra Marleyho jsme pustili z vodítka, ať se proběhne. Na chvíli se nám ztratil z dohledu. Pak ho dcera zahlédla, jak na ni zoufale kouká z maličkého skalního výstupku nad propastí. Jak byla v šoku, necítila strach a sešplhala k němu. Uvízla i s vyděšeným psem nad převisem. Uvědomila si, že dolů nemůže a ty dva metry zpátky nahoru už nezvládne. Nemohla se ani pohnout, aby neztratila rovnováhu. Jen si dřepla, aby dosáhla na psa. Vnučka do toho začala naříkat. Já jsem vnučku utišovala, zatímco přítel si lehl na břicho na hraně té rokle. Nemohl dceři nijak pomoct, tak ji aspoň uklidňoval,“ popsala situaci Marcela Steuerová.

Klima - ilustrační foto
Unikátní výstava poukáže na změny klimatu

Nad hranou kolmé skalní stěny se není čeho zachytit. Jen hlína a hladká nakloněná skála. Z lavičky tu scénu sledovaly dvě dámy, ale byly tak vyděšené, že nedokázaly volat o pomoc ani se ujmout plačící holčičky.

Poděkování za záchranu dcery posílá Marcela Steuerová Pavlovi Daňkovi, který bydlí v domku pod srázem. Kdo by si pomyslel, že vyhlídka s lavičkami vedle turistické stezky je tak nebezpečné místo.Zdroj: Deník / František Kuba

„Měli jsme obrovské štěstí, že nás zahlédl místní občan Pavel Daněk, který má pod tím srázem dům. Volal na nás, ať se nehýbeme, vzal lano, skočil do auta a jel za námi,“ vzpomíná Marcela Steuerová na okamžiky, kdy její osmadvacetileté dceři šlo o život.

Pavel Daněk si počínal jako profesionální záchranář. Přesně věděl, co je třeba udělat. Radil ženě balancující nad propastí klidným hlasem, jak si má lano uvázat kolem pasu a omotat kolem ruky. Díky jeho pokynům a jištění se za svou paní šťastně vyškrábal nahoru i Marley.

„Při pohledu shora nevidíte tu kolmou stěnu pod sebou, tak si ani neuvědomíte, jaká je to výška. Pavel Daněk se na tu skálu dívá ze své zahrady, takže ví, jak je to místo zrádné. Říkal, že jeden pes se už zřítil dolů a nějací chuligáni z té výšky skopli ježka. Když jsem šla hlásit na městský úřad, co se nám stalo a jak moc je ta vyhlídka nebezpečná, všichni se divili, proč tam není zábradlí. Nevím, jak Pavlu Daňkovi za jeho záchranu poděkovat. Když vidím dceru i psa živé a zdravé, uvědomím si, že za to vděčíme jeho pohotovosti a rozhodnosti,“ uzavřela Marcela Steuerová.

Ilustrační foto.
Podnikatel Masný oznámil, že břidlici chce zpracovávat v Polsku

Teď je jejím největším přáním, ať se na vyhlídce objeví co nejdřív zábradlí nebo nějaké zabezpečení, aby tu někdo další neprožil stejnou hrůzu jako její rodina.