Ty jejich posudek vyhodnotily jako trestný čin křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Deníku to potvrdil mluvčí Okresního soudu v Ostravě Dalibor Zecha.

Znalci Igor Fargaš (zcela vlevo) a Radek Matlach (zcela vpravo) se svými obhájci.
Soud potrestal znalce z kauzy Kramný

„V předmětné věci byla podána dvě dovolání,“ řekl Zecha. Jako první tak podle informací Deníku učinil Fargaš, o tři týdny později se přidal i Matlach. Prostor k vyjádření dostane i státní zástupce. Celý spis se nyní kompletuje, poté bude odeslán Nejvyššímu soudu.

Posudek

Podle obžaloby znalci porušili zákon svým znaleckým posudkem ve prospěch Petra Kramného, který byl odsouzen k osmadvaceti rokům žaláře. Kramný podle pravomocného verdiktu v létě 2013 během rodinné dovolené v Egyptě elektrickým proudem zabil svou manželku a dceru.

Znalci Igor Fargaš (zcela vlevo) a Radek Matlach (zcela vpravo) se svými obhájci.
Zkreslené posudky v kauze Kramný. Soudní znalci dostali roční podmínku

Znalci obhajoby svým posudkem zpochybnili závěry jiných expertů o zásahu elektrickým proudem. Matlach s Fargašem tvrdili, že rozhodně nelze jednoznačně tvrdit, že smrt nastala v důsledku zásahu elektrickým proudem. Naopak se klonili k verzi o otravě.

„Uváděli jednostranné, protichůdné, zavádějící a smyšlené skutečnosti, které neměly oporu ve skutkových zjištěních, výsledcích pitvy ani odborných poznatcích současné lékařské vědy. Jiné významné skutečnosti naopak neuvedli vůbec, a to ve snaze zpochybnit dříve zjištěné skutečnosti, celé dokazování znepřehlednit a ovlivnit tak výsledné rozhodnutí soudu ve prospěch obžalovaného,“ zaznělo v rozsudku.

Tresty

Okresní soud v Ostravě nejprve oběma v září 2019 vyměřil roční trest, jenž podmíněně odložil na zkušební dvouletou lhůtu. Současně jim uložil pětiletý zákaz činnosti.

Závěrečný den jednání Krajského soudu v Ostravě s vyhlášením rozsudku nad Petrem Kramným.
Petr Kramný žádá o obnovu procesu

Znalci se odvolali ke krajskému soudu, který vloni v červenci nejprve původní rozsudek zrušil a poté vynesl nový. Fargašovi trest snížil na devět měsíců s odkladem na osmnáct měsíců, zákaz činnosti pak stanovil na čtyři roky. Matlach odešel se stejným trestem jako od okresního soudu.

K TÉMATU

Obnova
O kauze Kramný se bude mluvit a psát i v dalších dnech, a to v souvislosti s chystaným jednáním u ostravského krajského soudu. Ten bude posuzovat žádost Petra Kramného o obnovu procesu. Jaké nové argumenty, které by přiměly soud ke znovuotevření případu, hodlá předložit, není zatím jasné. Soud bude rozhodovat na konci tohoto měsíce.