„V sobotu jsme na pohotovosti přijali jednačtyřicetiletého muže. Při návratu z hub si údajně podvrtl kotník, když došlápl špatně na větev. Pacient doufal, že to nebude nic vážného a že bude stačit ortéza, aby mohl v pondělí do práce. Rentgenový snímek ukázal, že utrpěl komplikovanou zlomeninu v oblasti kotníku, kterou bylo třeba řešit operativně,“ uvedl ortoped Krnovské nemocnice Jiří Stošek.

Ošetřující lékař se poté muže zeptal, zda pil alkohol. Zdálo se mu totiž, že špatně mluví.

Opilého houbaře na pohotovosti Krnovské nemocnice v sobotu převzal z rukou záchranářů ortoped Jiří Stošek. Zraněného muže mohl operovat až o 24 hodin později, když pacient vystřízlivěl.Zdroj: Foto SZZ Krnov„Muž přiznal jedno a půl piva, které vypil po úrazu. V rámci předoperačního vyšetření jsme mu nechali udělat krevní odběry na přítomnost ethanolu v krvi. Po přepočítání hodnot jsme zjistili, že má pacient v krvi 8,83 promile alkoholu,“ uvedl Jiří Stošek.

Poté nenásledovala operace a přeložení houbaře na interní jednotku intenzivní péče. Podle slov tiskového mluvčího krnovské nemocnice Jiřího Krušiny se tamní primářka ještě s ničím takovým nesetkala.

„Pacient chodil, byl orientovaný. Klinicky vypadal maximálně na tři promile alkoholu. Přibližně o hodinu a půl později jsme mu nechali udělat další odběr, kdy měl po přepočtu 8,15 promile alkoholu v krvi. Pacienta jsme proto hlídali a pomocí infuzí hydratovali,“ nechala se slyšet primářka Naděžda Mičudová.

Po necelých osmi hodinách pak nechali lékaři udělat houbaři další krevní odběr.

„Muž měl stále přes 5 promile alkoholu v krvi. Stihl nám říci, že pil s kamarády v pátek večer. V sobotu ráno, než vyrazili do lesa na houby, pak místo snídaně vypil dvě piva. První jídlo, krajíc chleba se sekanou, si dal až s pivem před odjezdem do nemocnice,“ zmínila primářka.

Extrémně vysoké hodnoty alkoholu v krvi pacienta opakovaně určil tento špičkový přístroj Centrální laboratoře v Krnovské nemocnici.Zdroj: Foto SZZ Krnov

Operace se muž nakonec dočkal, ale až čtyřiadvacet hodin po svém přijetí do nemocnice, kdy zcela vystřízlivěl.

„Houbaři jsme museli zlomeninu sešroubovat. Operace trvala přibližně hodinu. Poleží si u nás několik dní a pak bude propuštěn do domácího ošetřování,“ dodal Jiří Stošek.

Ilustrační foto.
Bruntálské ulice se mění v zóny bez doplatku
Hod sledí hlavou je podivná lehkoatleticko-rybářská disciplína.
Krnovanka Radka drží český rekord v hodu sledí hlavou