Na ozařování plic se dostavil pětkrát. Do plicní tkáně dostal díky laseru potřebnou energii a následně ještě několik dnů docházel na respirační fyzioterapii. Alešovy plíce se začaly roztahovat a regenerovat a dnes už kopec vyjde bez problémů.

S takzvanou MLS laserovou terapií začal v Česku primář rehabilitačního oddělení Oblastní nemocnice Kolín Lukáš Cibulka. Nejprve ji v kolínské nemocnici využívali při léčbě pacientů s těžkým covidem, posléze také u lidí s postcovidovým syndromem. Postupně ji primář Cibulka obhájil i před kolegy, kteří k ní ze začátku byli skeptičtí.

Nemocnice Jihlava. Ilustrační foto.
Nemocnice v problémech. Omikron kosí personál, často chybí i desítky lidí

Vypracoval manuál a dnes terapii, která zmenšuje zjizvení na plicích, používají v desítkách zdravotnických zařízeních po celé zemi. „Výsledky jsou velmi pozitivní,“ uvedl. Podle klinických dat, sesbíraných na pětatřiceti pracovištích, došlo ke zlepšení u dvaadevadesáti procent z téměř sedmi set padesáti postcovidových pacientů. Lékaři stav jejich plic ověřují spirometrií, rentgenem i tím, jak se člověk před a po terapii cítí.

Čím dřív je terapie zahájena, tím líp. S nějakým typem problémů se po prodělání covidu v Česku potýká asi patnáct procent lidí, z těch, co museli být kvůli nákaze hospitalizovaní, to je dokonce třiceti procent. Pacienti po covidu, kteří pociťují dechové potíže, se mohou obrátit na svého praktického lékaře a požádat o vyšetření plicním specialistou.

Průměrně stačí pět sezení s laserovou terapii. Robotický laser vždy postupně září na obě plicní pole. Terapie trvá necelou půlhodinku, nijak neničí kůži. Lidé, kteří mají plíce v horším stavu, potřebují návštěv třeba patnáct. Metoda ale není hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Jedna návštěva vyjde řádově na několik stovek korun. 

Přestože pandemie zavřela Čechy v jejich domovech, žádná populační exploze či „sexuální revoluce“ se nekoná. Spíše naopak.
Slabá erekce a sperma, nuda, znechucení. Pandemie zabíjí sex i Čechům

O proplacení ze zdravotního pojištění se teprve jedná. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba nové medicínské metody nejprve posuzují odborné společnosti. Teprve pokud se v praxi osvědčí, stanou se běžnou součástí péče. „Zdravotní pojišťovny pak mají podle zákona povinnost zajistit svým pojištěncům dostupnost zdravotní péče, která odpovídá jejich zdravotnímu stavu a u které existují vědecké důkazy o její účinnosti,“ uvedl pro Deník.

V současné době v Česku vzniká obsáhlá studie týkající se právě účinků MLS laserové terapie u postcovidových pacientů. Její účinnost již potvrdily mezinárodní studie z amerického Bostnu, kde se metoda zrodila, či z italské Florencie.