Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je současná situace stále stabilní, a tedy dobrá. "Roste nám počet vyléčených pacientů, což je nejpozitivnější zpráva. Roste až na úroveň přes čtyřicet procent celkově diagnostikovaných. Zemřelých jsou asi tři procenta," konstatoval Vojtěch na úvod tiskové konference. 

Vyšetření na mamografu - Ilustrační foto
Přibude nádorů odhalených pozdě, varují lékaři. Ženy opomíjejí prevenci

Zdůraznil také, že zatím není vidět žádný negativní důsledek dosavadních rozvolnění opatření přijatých kvůli epidemii. "Česká republika si vede dobře v mezinárodním srovnání. Máme být na co hrdí," prohlásil ministr. Denní přírůstek nakažených se v Česku již osmý den v řadě drží pod stovkou. 

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek následně uvedl, že epidemie v Česku ztrácí sílu. „Neklesá počet testů, pohybujeme se mezi 7500 až 9000 denně, malý je i počet nově diagnostikovaných. Epidemie v Česku tak ztrácí sílu." 

Patnáct případů denně 

Ústav zdravotnických informací a statistiky do budoucna počítá s průměrným růstem patnácti nových případů denně. Podle jeho nejnovějších predikcí tak na konci května bude v Česku asi 8500 nakažených koronavirem. A to za předpokladu, že nedojde k dramatické změně situace. "Dosud predikce velmi dobře sedí,“ doplnil Dušek. 

Zdravotníci u lůžka pacienta nakaženého koronavirem na jednotce intenzivní péče ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, 7. dubna 2020
Remdesivir prošel testem. Účinný může být už pět dní po podání

Podle Duška infikuje jeden nakažený člověk méně než jednoho dalšího člověka. Celkové reprodukční číslo je v současnosti 0,70. Nejvíce postižené koronavirem jsou zdravotní sestry, které pomáhají pacientům. "Nemocných zdravotních sester za celou dobu je 343, lékařů 167 a jiných zdravotních pracovníků 268. Žádnou katastrofu jsme tu neměli, počty jsou nízké ve srovnání s tím, kolik pracovníků existuje," konstatoval. 

Ústav zdravotnických informací a statistiky na tiskové konferenci představil tři varianty vývoje. První z nich je nulový scénář, podle něhož infekce v Česku postupně odezní, mohla by se však znovu vrátit. Při mírném zhoršení situace by reprodukční číslo narostlo na 1,1. Za třetí variantu Dušek označil rizikové zhořšení, tedy reprodukční číslo 1,3, jež mělo Česko koncem března. 

Příprava na druhou vlnu 

„Budoucnost není v dramatických celoplošných opatřených, ale v detailním sledování lokálního vývoje a průběhu křivky. Aktuálně je velkým tématem Chebsko, epidemiologická zátěž je i na Domažlicku nebo v Litoměřicích,“ uzavřel Dušek.

Předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a inzenzivní medicíny Vladimír Černý zopakoval, že na koronavirus neexistuje žádný lék. "Měli bychom připravit na druhou vlnu epidemie, i když nevíme, zda a kdy přijde," varoval. 

Koronavirus v Česku. Skončila první vlna.
První vlna epidemie je za námi: Kdy byl nejsmutnější den, jaká je situace nyní

Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula označil dostupná data za optimistická a uvedl, že plošná opatření již vláda přijímat nechce. "Situace liší v různých regionech, chceme se soustředit na cílenější opatření než na ta plošná. Problematické regiony jsou především ty, které hraničí s Německem. Musíme tedy hlavně řešit problematiku pendlerů, ochrany rizikových skupin i fungování zdravotnických zařízení," řekl. 

Chytrá karanténa již podle Prymuly funguje ve dvanácti krajích, zapojit se má ještě Královéhradecký a Pardubický kraj. „Celý systém by měl být uzavřen, abychom ho mohli k 1. 5. provozovat na území celé České republiky," vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví.