"Od 1.3. zapojíme praktické lékaře do očkování. Budou mít vakcíny a hlavně i oni už budou vypisovat termíny v centrálním rezervačním systému," uvedlo ministerstvo. Dodalo, že o věci informovalo i hejtmany.

Ministerstvo už minulý týden uvádělo, že chce od března do očkování více zapojit praktické lékaře. Některé kraje už takové očkování umožňovaly, bylo to ovšem na dohodě s konkrétním očkovacím centrem, které lékaři poskytlo vakcínu. Předseda sdružení praktických lékařů Petr Šonka v minulých dnech Radiožurnálu řekl, že zapojit se chtějí zhruba dvě třetiny z 5000 ordinací.

Premiér Andrej Babiš (ANO)
Tváří epidemie by mohl být Smejkal, míní Babiš. Epidemiolog: Slyším o tom prvně

Od března se budou moci k očkování proti covidu-19 registrovat i lidé nad 70 let a pracovníci ve školství. Očkování učitelů a dalších zaměstnanců škol včetně mateřských má být podle vlády součástí postupu pro postupný návrat dětí do škol. Zvažuje se jim podávat vakcínu AstraZeneca, kterou někteří senioři kvůli nejasnostem o její účinnosti odmítají.

Návrat studentů do škol 

Právě od 1. března by se měli do škol vrátit závěrečné ročníky středních škol. Do ordinací praktických lékařů by se měla vozit právě vakcína AstraZeneca. Maximální kapacity z očkovacích míst i ordinací jsou podle dřívějších informací 140 tisíc vpichů za den.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli ve videu zveřejněném na sociálních sítích opět lidi vyzval k dodržování opatření. Varoval před agresivitou nových mutací, které způsobují vážný stav a smrt i u výrazně mladších lidí než dosud. Za řešení považuje očkování.

Covidové oddělení na jednotce intenzivní péče v Oblastní nemocnici v Trutnově. Ilustrační snímek
Zdravotníkům se už netleská, a to je špatně, říká etik Karel Sládek

Česká republika podle něj dosud dostala 730 460 vakcín od tří firem, v únory jsou ještě očekávány dodávky 187 tisíc dávek. V březnu by mělo dorazit 1 025 000 vakcín, v dubnu pak 2,6 milionu. Od dubna bude podle premiéra potřeba očkovat sto až 140 tisíc lidí denně. "Ano, vakcíny přichází pozdě, ale situace se zlepšuje," řekl. Babiš také odmítl, že by se lidé měli obávat očkování vakcínou AstraZeneca.

Předseda vlády se vyjádřil i k používání léku ivermektin, který se využívá jako antiparazitikum. Podle některých názorů pomáhá s léčbou covid-19. Babiš uvedl stanovisko ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové. Podle ní je většina studií k tomuto léku neúplná. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) není ivermektin není vhodný ani efektivní pro léčbu covid-19, řekl Babiš.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Situace není dobrá, upozornil Blatný. Přijít mohou i drastická opatření

V ČR se očkuje třemi vakcínami, které jsou registrovány v EU, a to od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Podle údajů na webu ministerstva zdravotnictví bylo k sobotnímu večeru naočkováno asi 542 800 dávek a obě potřebné dávky zatím dostalo asi 206 300 lidí.