Současná pandemie koronaviru bude mít tvrdý dopad na zdraví lidí i tehdy, až pomine. Přispívá k tomu směs různých faktorů. „Vidíme do ordinací přicházet nemocné s následky prodelaného infarktu, kteří nebyli ošetřeni,“ konstatoval na konferenci České kardiologické společnosti její předseda Aleš Linhart.

Anesteziologicko-resuscitační klinika v Thomayerově nemocnici v Praze, kde ošetřují pacienty s koronavirem
Třes rukou, bolesti či závratě. I mírný covid může mít vážné následky

Zhoršení stavu odborníci na srdeční nemoci zaznamenali i u těch, kteří se již léčili před pandemié, ale vynechávají kontroly kvůli obavám z covidu.

Nižší příjmy

Do budoucna se tak podle Linharta dá očekávat větší počet lidí s chorobami srdce. Důvodem je například to, že obyvatelé ČR během plošné karantény méně cvičí a přibývají na váze. K tomu se přidruží i finanční problémy velké části populace. Riziko infarktu je totiž podle dostupných dat větší u lidí, kteří nemají dostatek peněz.

Prokazují to i údaje, podle nichž třeba v Ústeckém či Moravskoslezském kraji, kde jsou nižší průměrné příjmy, je vyšší výskyt akutního infarktu myokardu.

Podle nových zjištění vědců dokáže obyčejné nachlazení z těla vyhnat zákeřný koronavirus.
Zákeřný covid našel přemožitele: Z těla ho může vypudit obyčejné nachlazení

„Podle čísel, která máme k dispozici, vede pokles hrubého domácího produktu o přibližně pět procent k minimálně stejnému vzestupu úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění,“ varoval Linhart již dříve. Nárůst počtu nemocných podle něj nehrozí pouze u kardiaků, ale i u diabetiků.

Levnější léky

Lidí s chronickým srdečním selháním u nás přitom přibývalo před pandemií. Počet hospitalizovaných z jejich řad atakoval hranici 230 tisíc ročně.

Pro desítky tisíc lidí, kterým kvůli jejich nemoci hrozí mrtvice či plicní embolie, se přitom nyní objevuje naděje na lepší léčbu. Lékaři jim mohou nově rovnou nasadit moderní léky, které brání nežádoucímu srážení krve, tzv. NOAC. Týká se to i nakažených koronavirem s projevy tvorby trombóz. Podle posledních poznatků totiž u nich covid-19 častěji způsobuje krevní sraženiny, které je přímo ohrožují na životě.

Strach z koronaviru nutí lidi hubnout. Krémy a parfémy teď nekupují
Tlouštíci se kvůli koroně snaží zhubnout. Místo kosmetiky kupují vitamíny

Až doposud se tyto nemoci léčily warfarinem. „Ale trvalo několik týdnů, než jsme dosáhli léčebné hladiny léků. A to ještě ne u všech. Nyní můžeme zahájit léčbu nemocného okamžitě moderním a bezpečným lékem, kdy je účinnosti dosaženo zpravidla již za 2–4 hodiny po podání první tablety,“ říká místopředseda kardiologické společnosti Miloš Táborský.