Neznáme sice jejich příčinu, víme ale, že chronické střevní záněty (IBD) každoročně postihují více a více lidí. Navíc jimi trpí stále mladší pacienti a mohou se objevit dokonce u kojenců. Nemocnému obvykle drasticky zhorší kvalitu osobního i pracovního života, objevují se postižení kloubů, očí a kůže, a dokonce ho mohou ohrožovat na životě. Počet nemocných s celoživotními zánětlivými onemocněními v Česku loni přesáhl 56 tisíc a každoročně narůstá.

Individuální léčba

V minulosti se léčení střevních zánětů příliš nedařilo. Jsou totiž velmi individuální, na každého pacienta tak funguje něco jiného. „Je na lékaři, aby správně určil postup léčby, která bude nejlépe účinkovat. Méně nežádoucích účinků a delší intervaly podání mají biologické přípravky. Také cíleně ovlivňují chorobný děj,“ říká na portálu Inovace pro život Lucie Laštíková z pacientské organizace Pacienti IBD. Právě biologická léčba přinesla významný pokrok.

Biologika jsou léčiva vyráběná pomocí živých organismů. Protože jsou podobná, nebo shodná s molekulami lidského těla, dokážou přesně zasáhnout centrum nemoci. Díky ní výrazně stoupla kvalita života pacientů, značně se snížila úmrtnost. Mohou se také dostat do stavu, kdy jsou bez příznaků a žijí téměř běžný život. Správně léčený pacient se cítí výrazně lépe, nemá bolesti, chodí do práce a dokonce sportuje.

„V posledních letech vstoupila na trh celá škála nových molekul, která pacientům s idiopatickými střevními záněty výrazně pomáhá mírnit příznaky nemoci a zároveň je nezatěžuje nežádoucími účinky, a to ani při dlouhodobém užívání,“ popisuje průběh léčby Laštíková.

Dietou proti průjmům

Typickými příznaky střevních zánětů jsou průjmy. Úporné nutkání člověka doslova žene na toaletu. Kromě návštěvy lékaře, který nasadí léčbu, je vhodné dodržovat dietu, díky níž lze obtížím předcházet.

Bezezbytková dieta
* jídlu se nevyhýbejte, dopřejte si ale menší porce,
* při nechuti k jídlu doplňujte potřebné živiny pomocí nutridrinků,
* nekonzumujte potraviny (ovoce, zelenina, káva atd.), které pomáhají pohybu zažívacího traktu,
* pacienti s ulcerózní kolitidou by se měli vyvarovat alkoholu a nadměrné konzumace cukru,
* při zúžení střeva, typické pro pacienty s Crohnovou chorobou, omezte semínka, luštěniny a ořechy.

Zapomeňte na smažené, pikantní a uzené. Vysaďte kávu i alkohol, které v zažívacím traktu způsobují překyselení. Vyplatí se střídmost a pravidelnost. A dostatečný pitný režim. Voda je totiž pro funkci střev důležitá, ředí a odplavuje škodlivé látky a chrání je tak před vznikem karcinomu. Ideálně byste pak měli vypít 2,5 litru vody denně. Kolik skleniček jste dnes měli?

Když už na vás přišly obtíže, nasaďte bezezbytkovou dietu. Ta spočívá ve vyloučení potravy, která se špatně tráví, čímž předejdete bolestem břicha a průjmům. Ale ani v klidovém období byste neměli experimentovat. Pomalu zařazujte běžné potraviny. Polotekutou stravu začněte nahrazovat tuhými pokrmy. Stopku by měly dostat hrubé vlákniny. Ty jsou obsaženy například v kapustě, kedlubnách, zelí či okurkách. Ideální jsou zředěné ovocné šťávy, pyré, ovesná kaše, vařené drůbeží nebo rybí maso, vejce, rýže a těstoviny a jemná vláknina, kterou obsahují jablka, mrkev či brambory.

Moderní léčba pro 15 procent

Díky moderní medicíně se snižuje jak počet, tak délka hospitalizací. Pacienti jsou biologickou léčbou léčeni ve specializovaných centrech, proto se těmto drahým, avšak vysoce inovativním přípravkům někdy říká centrová léčba či centrové léčivé přípravky. Léčba jednoho pacienta stojí zhruba 250 tisíc korun ročně.

„Moderní biologickou léčbou se u nás nyní léčí jen asi 15 procent nemocných s IBD, zatímco třeba ve Francii nebo Německu je to skoro čtvrtina. Dostupnost léčby se v Česku přesto zvýšila. Počet léčených roste rychleji než náklady,“ uvádí Jakub Dvořáček, ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

Léčba je zdravotními pojišťovnami dobře hrazena a díky vysokému počtu center i dostupná. Pacienti tak mají vysokou šanci žít déle a kvalitněji. „Bohužel i u biologických léků je účinnost mnohdy jen dočasná a u některých pacientů na ně po několika letech vzniká rezistence a klesá tak jejich účinnost. Je pak potřeba zaměnit přípravek,“ dodává Laštíková.

Vyšetření se vyplatí

Střevní záněty jsou rizikovým faktorem při vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. Jedním z prvních kroků je tedy jít k lékaři. A i když výčet procedur – kolonoskopie, jíž se lékař podívá na stav střeva, vyšetření stolice na bakteriální nákazy či krvácení nebo rentgen s klystýrem a počítačová tomografie – nezní lákavě, vyplatí se. Jsou to relativně jednoduché diagnostické metody, po nichž budete vědět, jestli je vaše střevo fit.

Crohnova choroba postihuje trávicí trubici až po tlusté střevo. Pacienti mívají bolesti břicha a průjem s bolestivým vyprazdňováním. Nejčastější výskyt mezi 15. a 35. rokem života.

Ulcerózní kolitida postihuje tlusté střevo a konečník. Vznikají vředy ve střevní sliznici, které mohou vést k proděravění střeva a k ohrožení života. Bývá odhalena mezi 20. a 40. rokem života.